Üst gastrointestinal sistem kanaması kliniği ilebaşvuran hastalarda şok indeksi, AIMS-65 verockall skorlarının karşılaştırılması
Comparison of shock index, AIMS-65 and rockall scoresamong patients presenting with upper gastrointestinalsystem bleeding
  1. Tez No: 867826
  2. Yazar: ÖMER FARUK YURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DÜRİYE SILA KARAGÖZ ÖZEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Üst gastrointestinal sistem kanaması, AIMS65, Şok indeksi, Rockall skorları, Upper gastrointestinal bleeding, AIMS65, Shock index, Rockall score
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında üst gastrointestinal sistem (GİS) kanaması kliniği ile hastanemize başvuran hastalarda yararlılığı kanıtlanmış şok indeksi, AIMS-65 ve Rockall skorlarının mortalite ve morbidite için prediktif özelliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç - Yöntem: Retrospektrif, kesitsel olarak dizayn edilen çalışmamız etik kurul onayını takiben Samsun Üniversitesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesine 1 Ocak 2021 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında üst GİS kanaması kliniği ile başvuran hastalar üzerinde tek merkez olarak yürütüldü. Hastaların dosyaları hastane yazılım sistemi üzerinden incelenerek; demografik verileri, vital bulguları, endoskopik tanıları, laboratuvar sonuçları, yatış süresi, yoğun bakım yatışı, eritrosit süspansiyonu ihtiyacı ve taburcu şekli kayıt altına alınmıştır. Hastaların ilk başvurusundaki ve endoskopi yapıldıktan sonraki retrospektif bilgileri kullanılarak şok indeksi , AIMS65 ve Rockall skorları hesaplanmıştır. Bu skorların yatış süresine ve mortaliteye olan etkisi analiz edilmiş ve birbiriyle karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karışılayan 343 hasta çalışmaya dâhil edilmiştir. Hastaların 151'i (% 44) kadın, 192'si (% 56) erkek ve yaş ortalaması 68,8 ± 15,8 idi. Hastaların 295'i (% 86) tedavisi tamamlanıp taburcu olurken, 48'i (% 14) ise hastanede vefat etmiştir. Her bir skor ölenler ve yaşayanlar arasında karşılaştırıldığında, her dört skorun da ölenlerde istatistiksel olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır (p < 0.001). Yoğun bakım yatış süresi, toplam yatış süresi ve eritrosit transfüzyon ihtiyacı her dört skorlama sistemi ile karşılaştırıldığında istatiksel açıdan anlamlı korelasyon içerisinde olduğu gözlenmiştir (p < 0.001). Ancak bu skorların servis yatış süresi ile anlamlı bir ilişki içerisinde olmadığı saptanmıştır (p > 0.001). AIMS65'in aldığı skorların mortaliteyi öngörmedeki performansı hesaplandığında modele ait performansın orta düzeyde olduğu ve diğer skorlardan mortaliteyi öngörmede daha iyi olduğu saptanmıştır. vi Sonuç: Skorların mortaliteyi öngörme performansı birbirleriyle karşılaştırıldığında üst gastrointestinal kanama ile başvuran hastalarda AIMS65 skorunun mortaliteyi öngörmede diğer skorlardan daha iyi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to compare the predictive properties of shock index, AIMS-65 and Rockall scores for mortality and morbidity in patients admitted to our hospital with upper gastrointestinal bleeding. Materials and Methods: This retrospective, cross-sectional study was conducted as a single center following the approval of the local ethics committee. The patients who applied to Samsun University Samsun Training and Research Hospital between January 1, 2021 and December 31, 2021 with a clinic of upper GI bleeding were included. Demographic data, vital signs, endoscopic diagnoses, laboratory results, length of hospital stay, intensive care unit admission, need for erythrocyte suspension and discharge were recorded by examining the files of the patients through the hospital software system. Shock index, AIMS65 and Rockall scores were calculated using the retrospective information of the patients at the first admission and after the endoscopy. The effects of these scores on length of stay and mortality were analyzed and compared with each other. Results: 343 patients who met the inclusion criteria were included in the study. Of these patients, 151 (44%) were female, 192 (56%) were male, and the mean age was 68.8 ± 15.8 years. While 295 (86%) of the patients were discharged alive, 48 (14%) patients died in the hospital. When each score was compared between the deceased and the survivors, all four scores were found to be statistically higher in the deceased patient group (p < 0.001). When compared with all four scoring systems, it was observed that length of stay in the intensive care unit, total length of hospital stay and need for erythrocyte transfusion correlated in significant statistically (p < 0.001). However, it was determined that these scores were not in a significant relationship with the length of service hospitalization (p > 0.001). When the performance of AIMS65 scores in predicting mortality was calculated, it was determined that the performance of the model was moderate and it was better in predicting mortality than the other scores. viii Conclusion: When the mortality prediction performance of the scores was compared with each other, it was found that the AIMS65 score was better than the other scores in predicting mortality in patients presenting with upper gastrointestinal bleeding.