Üst gastrointestinal sistem kanaması olan hastalarda oksidatif stres belirteçlerinin prognostik önemi
Prognostic significance of oxidative stress markers in patients with upper gastrointestinal bleeding
- Tez No: 989751
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Üst gastrointestinal sistem kanaması, mortalite, oksidatif stres, tiyol–disülfid homeostazı, erken uyarı skoru, Upper gastrointestinal system bleeding, mortality, oxidative stress, thiol–disulfide homeostasis, Early Warning Score
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Üst gastrointestinal sistem kanaması (ÜGİSK), acil serviste sık karşılaşılan ve önemli mortalite riski taşıyan klinik bir tablodur. Bu çalışmanın amacı, ÜGİSK tanısı ile acil servise başvuran hastalarda tiyol–disülfid homeostazı parametreleri ile biyokimyasal, hemodinamik göstergeler ve erken uyarı skorlarının 28 günlük mortaliteyi öngörmedeki değerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, gözlemsel kohort çalışmaya, 30.04.2025–05.09.2025 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne ÜGİSK semptomları ile başvuran ve endoskopi uygulanan 289 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, klinik bulguları, laboratuvar parametreleri, endoskopik sonuçları, erken uyarı skorları (MEWS, ViEWS), şok indeksi ve modifiye şok indeksi kaydedildi. Oksidatif stres göstergesi olarak serum native thiol, total thiol ve disülfid düzeyleri ölçüldü. Birincil sonlanım noktası 28 günlük mortalite olarak belirlendi. Veriler çok değişkenli lojistik regresyon ve ROC analizleri ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmada 28 günlük mortalite oranı %13,8 (40/289) olarak saptandı. Mortalite gelişen hastalarda yaş daha yüksek; sistolik ve diyastolik kan basıncı ile oksijen saturasyonu daha düşük, solunum sayısı daha yüksek bulundu (tümü p<0,05). Mortalite grubunda hemoglobin ve hematokrit düzeyleri daha düşük, lökosit sayısı daha yüksek; üre düzeyi daha yüksek ve GFR daha düşük saptandı (tümü p<0.05). PT, INR ve prokalsitonin düzeyleri mortalite grubunda anlamlı olarak yüksekti (tümü p<0.05). MEWS, ViEWS, şok indeksi ve modifiye şok indeksi mortalite grubunda belirgin olarak daha yüksekti (tümü p<0,01). Oksidatif stres parametreleri açısından mortalite gelişen hastalarda native thiol, total thiol ve disülfid düzeyleri anlamlı olarak daha düşük bulundu (tümü p<0,001). Çok değişkenli analizde yaş ve disülfid düzeyi mortalitenin bağımsız öngördürücüleri olarak belirlendi. ROC analizinde disülfid düzeyi orta–yüksek düzeyde ayırt edici performans gösterdi. Sonuç: ÜGİSK hastalarında acil serviste erken dönemde elde edilebilen klinik skorlar (MEWS, ViEWS), hemodinamik göstergeler ve tiyol–disülfid homeostazı parametreleri 28 günlük mortalite ile anlamlı ilişki göstermektedir. Özellikle disülfid düzeyinin bağımsız prediktör olarak saptanması, bu parametrenin prognoz değerlendirmesinde potansiyel bir biyobelirteç olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, bulguların klinik pratiğe yansıtılabilmesi için çok merkezli ve daha geniş örneklemli çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Upper gastrointestinal system bleeding (UGISB) is a clinical condition frequently encountered in the emergency department and carries a significant risk of mortality. This study aims to evaluate the value of thiol–disulfide homeostasis parameters, biochemical and hemodynamic indicators, and early warning scores in predicting 28-day mortality in patients presenting to the emergency department with a diagnosis of UGISB. Materials and Methods: This prospective, observational cohort study included 289 patients who presented to the Ankara Bilkent City Hospital Emergency Medicine Clinic with UGISB symptoms and underwent endoscopy between April 30, 2025, and September 5, 2025. Demographic characteristics, clinical findings, laboratory parameters, endoscopic results, early warning scores (MEWS, ViEWS), shock index, and modified shock index were recorded. Serum native thiol, total thiol, and disulfide levels were measured as indicators of oxidative stress. The primary endpoint was determined as 28-day mortality. Data were evaluated using multivariate logistic regression and ROC analyses. Results: The 28-day mortality rate was 13.8% (40/289). In patients who died, age was higher; systolic and diastolic blood pressures and SpO₂ were lower, and respiratory rate was higher (all p < 0.05). In the mortality group, hemoglobin and hematocrit levels were lower, white blood cell counts were higher; urea levels were higher, and GFR was lower (all p < 0.05). PT, INR, and procalcitonin levels were significantly higher in the mortality group (all p<0.05). MEWS, ViEWS, shock index, and modified shock index were significantly higher in the mortality group (all p < 0.01). Regarding oxidative stress parameters, native thiol, total thiol, and disulfide levels were found to be significantly lower in patients who died. In multivariate analysis, age and disulfide levels were identified as independent predictors of mortality (tümü p<0,001). In ROC analysis, the disulfide level showed moderate to high discriminative performance. Conclusion: Clinical scores (MEWS, ViEWS), hemodynamic indicators, and thiol–disulfide homeostasis parameters, which can be obtained in the early period in the emergency department, show a significant correlation with 28-day mortality in UGISB patients. In particular, the identification of the disulfide level as an independent predictor suggests that this parameter may be a potential biomarker for prognostic assessment. However, these findings need to be validated by multicenter studies with larger sample sizes to be reflected in clinical practice.