Spor kulübünde beslenme durumu ile beslenme tutum ve davranışlarının karşılaştırılması:9-13 yaş erkek futbolcular örneği
Comparison of nutritional status andnutritional attitudes and behaviors in a sportsclub: An example of male football players aged 9-13
- Tez No: 867900
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAY ESRA AKSAKAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ FİTNAT ŞULE ŞAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, Futbol, Erkek, Beslenme, Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum, Beslenme davranışı, Adolescent, Football, Male, Nutrition, Attitudes Towards Healthy Nutrition, Nutritional behavior
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez çalışması, Paris Saint Germain Akademisi Bursa kulübünde futbol okuyan erkek çocuklar arasındaki beslenme davranışları ile tutumlar arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma, 1 Aralık 2023 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında yürütülmüş olup, 140 aktif çocuk sporcu katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Kişisel özellikler, beslenme alışkanlıkları ve antropometrik ölçümler hakkındaki veriler, yüz yüze anketler yoluyla toplanmış olup, Sağlıklı Beslenme Tutum Ölçeği (HBITS), 24 saatlik besin tüketim kaydı ve Beslenme Davranışı Ölçeği (BDI) uygulanmıştır. Analizler SPSS 25.0 ve BEBIS programları kullanılarak yapılmıştır. Vücut kitle indeksi (VKİ) yüzdelik değerleri ile sağlıklı beslenme tutumları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır, ancak sıvı alımı ile yetersiz beslenme arasında anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Araştırma, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının, beslenme bilgi düzeyleri, öğün atlamama ve sağlıklı beslenme tutumları ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu bulgular, mevcut literatüre katkı sağlamayı ve bu alandaki gelecekteki araştırmaları teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis study seeks to explore the link between nutritional behavior and attitudes among male football students at the Paris Saint Germain Academy Bursa club. Conducted between December 1, 2023, and December 31, 2023, the research involved 140 active child athletes. Data on personal characteristics, nutritional habits, and anthropometric measurements were gathered through face-to-face surveys, alongside the administration of the Attitude Scale towards Healthy Nutrition (HBITS), a 24-hour food consumption record, and the Nutrition Behavior Scale (BDI). Analysis was carried out using SPSS 25.0 and BEBIS programs. Although no significant relationship was found between BMI percentile values and attitudes towards healthy nutrition, a statistically significant correlation was observed between fluid consumption and malnutrition. The study reveals that healthy eating habits are associated with levels of nutritional knowledge, meal consistency, and positive attitudes towards healthy nutrition. The findings aim to contribute to the existing literature and stimulate future research endeavors in this domain.