İstanbul hanım sultan türbelerinde pencere süslemeciliği ve vitraylar
Reflection of the construction techniques, motifs and colors of the vitrays in hanim sultan tombs to contemporary applications by examining them from a plastic point of view
  1. Tez No: 867932
  2. Yazar: HALUK KIRKKESELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Muhammet Lütfü KINDIĞILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Hanım Sultan, Tomb, Stained-Glass, Motifs, Color, Plastic Art, Contemporary Art
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Hanım Sultan Türbelerinde Bulunan Vitrayların Yapım Teknikleri Kullanılan Motifler ve Renklerinin Plastik Açıdan İncelenerek Çağdaş Uygulamalara Yansıması" isimli bu araştırmada amaç vitray süsleme örnekleri incelenip süslemelerin ve bu süslemelerde kullanılan üslupların, güncel yorumlamalarla tekrardan harmanlanıp tasarlanarak sanatseverlerde vitray süslemeciliği ve kullanılan üsluplar hakkında farkındalık oluşturmak olacaktır. Sanat, ehlinin kendini anlatma ve kendini yansıtma biçimidir. Bu kendini yansıtma biçimlerini ise ırk, din, tarih, gelenek-görenek ve yaşanılan coğrafya gibi kültürü oluşturan birçok öğe şekillendirmiştir. Vitray sanatı da bu kültürel öğeler çerçevesinde gelişmiş sanat dallarından biridir. Bu sanat dalı, mimari yapılara ahenk ve renk katar. Vitray gerek renklendirilerek gerek kendi renkleriyle kullanılıp genellikle geometrik şekillendirilerek geçmişte de günümüzde de mimaride önemli bir yer almıştır. Vitray sanatı, kökeni için tam bir tarih verilememektedir ancak; Mezopotamya ve Mısır'a kadar uzanan bir geçmişe sahip olduğunu ve buradan Akdeniz ülkelerine kadar yayıldığı araştırmacılar tarafından kabul edilmiştir. Ancak en etkili dönemi kuşkusuz Orta çağ Avrupası'nda kullanıldığı dönemdir. Özellikle katedrallerde tasvir sanatının bir kolu olarak görev yaptığı düşünülürse, Hristiyan sanatı için önemli bir yer teşkil ettiğini söylemek yanlış olmaz. Birçok teknik ve üslubun kullanıldığı vitray sanatında yeniliklerin ortaya çıkması fazla uzun sürmemiştir. Özellikle Amerika kıtasında ortaya çıkan Tiffany tekniği ile vitray sadece düz alanlarda değil daha kıvrımlı ve farklı alanlarda kullanılma şansı yakalamıştır. Türk-İslam sanatında vitray örnekleri yaygın olarak karşımıza çıkmasa da özellikle Osmanlı Dönemi klasik mimari devrinde birçok örneğini görmekle birlikte, dönemin vitray sanatı anlayışını da anlama fırsatı yakalanmıştır. 16. Yüzyılda klasik dönemin hâkim olduğu yapılarda vitrayın kullanımı genişlemiş, kullanılan süsleme ve renkler harimle bir bütünlük sağladığı gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler, Hanım Sultan, Türbe, Vitray, Motifler, Renk, Plastik Sanat, Çağdaş Sanat.
Özet (Çeviri)
The aim of this research, titled“Reflection of Contemporary Applications by Analyzing the Construction Techniques, Motifs, and Colors of Stained Glasses in Hanım Sultan Tombs from a Plastic Perspective,”is to examine examples of stained-glass decoration, blend and redesign these decorations and the styles used in them with contemporary interpretations, and create awareness among art enthusiasts about stained glass decoration and the styles employed. Art is a form of expressing and reflecting oneself. These forms of self-expression have been shaped by many elements that constitute culture, such as race, religion, history, tradition-customs, and the geographical location where one lives. Stained glass art is one of the art forms that has developed within the framework of these cultural elements. This art form adds harmony and color to architectural structures. Stained glass has played an important role in architecture both in the past and present, whether colored, used with its own colors, and generally shaped geometrically. The exact origin of stained-glass art cannot be pinpointed, but researchers agree that it has a history dating back to Mesopotamia and Egypt, spreading from there to Mediterranean countries. However, its most influential period is undoubtedly the medieval Europe when it was extensively used. Especially considering its role as a branch of figurative art in cathedrals, it is not wrong to say that it holds a significant place in Christian art. Innovations in stained glass art, which uses various techniques and styles, did not take long to emerge. Especially with the Tiffany technique that emerged in the Americas, stained glass gained the opportunity to be used not only in flat areas but also in more curved and diverse spaces. Although examples of stained glass are not commonly encountered in Turkish-Islamic art, especially during the classical architecture period of the Ottoman Empire, many examples have been seen, providing an opportunity to understand the understanding of stained-glass art during that period. In the buildings dominated by the classical period in the 16th century, the use of stained glass expanded, and it was observed that the used decorations and colors provided a unity with the harem.