Dysfunctional family life mess: An Analysis of Eugene o'Neill's Mourning Becomes Electra and Long Day's Journey into Night
İşlevsiz aile hayatı karışıklığı: Eugene o'Neill'ın Yasının Bir Analizi Elektra'ya ve Uzun Günden Geceye Yolculuğa Oluşuyor
  1. Tez No: 867933
  2. Yazar: ALI SAAD YAHYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKÇEN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Bowen, işlev bozukluğu, kaygı, Bowen teorisi, Family, Bowen, dysfunction, anxiety, Bowen theory
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anglo Amerikan Edebiyatı ve Yaratıcı Yazarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez, ünlü yazar Eugene O'Neill'in Mourning Becomes Electra ve Long Day's Journey into Night adlı oyunlarında anlatılan işlevsiz aile yaşamlarını inceliyor. Araştırma, O'Neill'ın aile içi sorunları, psikolojik sıkıntıları ve yıkıcı davranışları nasıl gösterdiğine odaklanıyor. Mourning Becomes Electra oyununda, Mannon ailesinin trajik sonunu ve bu duruma yol açan intikam, suçluluk duygusu ve aile geçmişinin etkilerini ele alıyoruz. Long Day's Journey into Night oyununda ise, Tyrone ailesinin hikayesini, bağımlılık ve hastalık gibi zorluklarla dolu bir aile portresi olarak inceliyoruz. Tez, O'Neill'in bu oyunlarıyla, aile içi problemleri ve bunların insan üzerindeki etkilerini derinlemesine gösterdiğini savunuyor. Bu çalışmada, O'Neill'in karakterlerini ve temalarını daha iyi anlamak için edebiyat analizi ve psikoloji teorileri bir arada kullanılıyor. Sonuç olarak, O'Neill'in Amerikan tiyatrosuna katkıları ve insan ilişkilerini anlatmadaki benzersiz yeteneği vurgulanıyor.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the complicated portrayal of dysfunctional family life in Eugene O'Neill's remarkable plays Mourning Becomes Electra and Long Day's Journey Into Night. The study critically examines how O'Neill depicts the complexity of familial relationships characterized by psychological trauma, unresolved conflict, and destructive behaviours. In Mourning Becomes Electra, the study analyzes the tragic demise of the Mannon family, emphasizing themes of retribution, inherited guilt and the psychological impact of familial legacy. Long Day's Journey into Night is rated as a semi-autobiographical exploration of the Tyrone family, emphasizing themes of addiction, illness and emotional alienation. The thesis argues that O'Neill's plays provide a deep insight into the dynamics of dysfunctional families, reflecting broader themes of human suffering and the search for redemption. Methodologically, the thesis employs literary analysis and psychological theory to understand the depth of character development and thematic expression in O'Neill's work. The results highlight O'Neill's contribution to American drama and his unique ability to express the complexity of human relationships.