Logolardaki grafik sembollerin imgebilim perspektifinde çözümlemesi
Analysis of graphic symbols in logos in the perspective of imagology
- Tez No: 868082
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN GANİZ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İmgebilim, Grafik Tasarımı, Logo, Sembol, Markalaşma, Pazarlama, Imagology, Graphic Design, Logo, Symbol, Branding, Marketing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
İmgebilim“insan yaşantısında anlamlı yapılar oluşturan tüm imgeleri inceler”. İmgebilim eserin mesajını, yaratıcısının dünya görüşü, arkasındaki derin kavramları, eserin yapıldığı dönemin kültürel, tarih, politik ve psikolojik faktörleri, eserin toplumla etkileşimi, yaratılış amacı, hedef kitlesi, yaratılmak istenen etki, mitleşme süreci gibi paradigmalar doğrultusunda ele alır inceler. Sembol, insanoğlunun yaratıcı zekasının ve aydınlanmasının yegâne araçlarından biridir. İnsanoğlunun bu yaratıcı buluşu olan sembollerle hayallerini, duygularını, düşüncelerini arkaik dönemden günümüze kadar bir görselleştirme ve bilgi aktarma yöntemi olarak kullanmıştır. Günümüzde mitleşen marka sembollerin başlangıçta nasıl bir imgeye sahip oldukları, sonrasında yüklendikleri anlamlar ve geçirdikleri süreçler sonucu efsaneleşmelerine rol açan faktörlerin ortaya konulmasına ihtiyaç vardır. Sembollerin içerdikleri bu kompleks paradigmalar nedeniyle imgebilimle çözümlemesi uygun olacaktır. Kısacası imgeleri anlamak için imgebilimin ne olduğunu konusunu ihtiyaç vardır. Bu sebeple günümüzünde bazı“mitleşmiş”markaların sembollerle hedef kitlesinde oluşturmak istediği imgeleri saptamak ve yanısıra buna karşı tüketicinin geliştirdiği yeni imgeleri, tutum ve davranışları anlamak amacıyla İmgebilim Perspektifinde Çözümlemeler yapılmıştır. İmgebilimle Sembol çözümlemesi grafik alanında yapılan ilk çalışma olması nedeniyle önem taşımaktadır. Bu tez, markalaşma ve kurumsal kimlik çalışmaları sürecinde yaratıcı tasarımcılar, iletişimciler ve pazarlamacılar için önemli bir kaynak olması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Imagology delves into the realm of images that shape meaningful structures in human existence. It meticulously examines an artwork's message, the creator's worldview, underlying concepts, the cultural, historical, political, and psychological factors of the era in which the work was created, its interaction with society, its purpose of creation, target audience, intended impact, and the process of mythologization. Symbols stand as one of humankind's most potent tools of creative intelligence and enlightenment. Since the archaic era, humans have employed these ingenious creations to visualize and convey their dreams, emotions, and thoughts. Today, there is a compelling need to unravel the factors that have contributed to the mythologization of brand symbols, examining their initial imagery, the meanings they have acquired over time, and the transformations they have undergone. Imagology, with its ability to dissect these complex paradigms embedded within symbols, proves to be an apt methodology for such an endeavor. In essence, understanding images necessitates the illumination of imagology. Against this backdrop, Imagological Perspectives in Decoding Symbols have been undertaken to identify the images that“mythical”brands seek to evoke in their target audience, as well as to comprehend the new images, attitudes, and behaviors that consumers develop in response. This study holds significance as the pioneer of imagological symbol analysis in the field of graphic design. This thesis aspires to serve as a valuable resource for creative designers, communicators, and marketers engaged in branding and corporate identity endeavors