Yaratıcı drama yöntemine yönelik öğretmen görüşleri doğrultusunda etkili bir uygulama örneği
In accordance with teachers' opinions on the creative drama method an effective application example
  1. Tez No: 868108
  2. Yazar: BERNA YOLCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: yaratıcı drama, öğretim yöntemi, teknik, eylem araştırması, creative drama, teaching method, technique, action research
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmanın amacı yaratıcı drama yönteminin uygulanmasına yönelik öğretmenlerin görüşlerini belirlemek ve bu görüşlerden yola çıkarak hazırlanmış uygulama planlarının uygulanabilirliğini ortaya koymaktır. Araştırma iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda“Yaratıcı drama yönteminin uygulamasına ilişkin öğretmen görüşleri nelerdir?”sorusuna yanıt aranmıştır. Birinci kısımdan elde edilen verilerle oluşturulan uygulama planları araştırmanın ikinci kısmıdır.“1. Sınıf ”Doğada Hayat“ ünitesinde bulunan geri dönüşüm konusunun yaratıcı drama yöntemi ile uygulanması sırasında öğrenci ürünleri ve öğretmen saha notları nelerdir?”sorusuna ve“1. Sınıf ”Geometri“ öğrenme alanında bulunan geometrik cisimler ve şekiller konusunun yaratıcı drama yöntemi ile uygulanması sırasında öğrenci ürünleri ve öğretmen saha notları nelerdir?”sorusuna yanıt aranmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin toplanması, analizi ve yorumlanmasında“eylem araştırması modeli”kullanılmıştır. Araştırma 2020/2021 eğitim öğretim yılında Kayseri'de öğrenim gören ilkokul 1. sınıf öğrencileri ve öğretmenler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak 13 öğrenci ve 15 öğretmen ile çalışılmıştır. Araştırma bulguları yaratıcı drama uygulamalarından elde edilen veriler, ses kayıtları, öğrenci ürünleri ve öğretmen saha notlarından oluşmaktadır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiş ve verilerde doğrudan alıntılar yapılmıştır. Araştırmanın birinci basamağı olan öğretmen görüşlerinden yaratıcı dramanın yöntem olarak kullanılmasının olumlu yönlerinin eğlenerek öğrenme sağladığı, aktif öğrenme ortamı sunduğu, bilginin yaparak yaşayarak elde edildiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Bunun yanında yetersiz kaynak ulaşımı olduğu, öğretmenlerin isteksiz oldukları ve okul imkanlarının yetersiz olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmanın öğrencilerle yürütülen kısmından ise öğrencilerin aktif öğrenme sağladıkları ve verilmek istenilen kazanımlara ulaştığı bu sebeple de yaratıcı dramanın öğretim yöntemi olarak kullanılmasının öğrencilere olumlu etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the opinions of teachers regarding the implementation of the creative drama method and to reveal the feasibility of the implementation plans prepared based on these opinions. The research consists of two parts. In the first part,“What are the teachers' opinions on the application of the creative drama method?”The answer to the question has been sought. Implementation plans created with the data obtained from the first part are the second part of the research.“Action research model”was used in the collection, analysis and interpretation of the data obtained in the research. The research was conducted with 1st grade primary school students and teachers studying in Kayseri in the 2020/2021 academic year. In the research, 13 students and 15 teachers were studied using the purposeful sampling method. Research findings consist of data obtained from creative drama practices, audio recordings, student products and teacher field notes. The data obtained was analyzed with the content analysis method and direct quotations were made in the data. From the teachers' opinions, which is the first step of the research, it was concluded that the positive aspects of using creative drama as a method are that it provides learning with fun, provides an active learning environment, and knowledge is acquired by doing and experiencing. In addition, it was concluded that there was insufficient access to resources, teachers were reluctant and school facilities were inadequate.