Meslek etiği ve şiddet bağlamında dijital medyada kadına ilişkin haberlerin eleştirel analizi
The news about women in digital media: A critical analysis in the context of professional ethics and violence
  1. Tez No: 868126
  2. Yazar: MURAT KONAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONER YAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Gazetecilik Etiği, Kadına Yönelik Şiddet, Dijital Medya, Kadın Cinayeti Haberleri, Journalism Ethics, Violence Against Women, Digital Media, Femicide News
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Tarih boyunca insanlar canlıları fizyolojik özelliklerine göre cinsiyetler atfetmişlerdir. Genellikle kadın ve erkek olmak üzere iki farklı cinsiyet üzerinden toplumsal normlar belirlenmiştir. Fiziksel olarak erkeğe göre daha zayıf olarak görülen kadınlar Paleolitik olarak adlandırdığımız taş devri döneminde, vahşi hayvanlara ve doğa şartlarının zorluklarına karşın toplumsal bir rol olarak toplayıcı ve düzenleyici görevi görmüşlerdir. Bu dönemde ön plana çıkan erkek egemenliği, fiziksel olarak daha avantajlı olmanın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Ataerkil düşüncenin günümüzde bazı toplumlarda ciddi anlamda bazı toplumlarda ise kısmen kendini göstermesi bilimsel bir tartışma konusu olarak yerini korumasına sebep olmuştur. Şüphesiz bu alanda ortaya çıkan en büyük problem kadın cinayetleri ve kadına şiddet konularıdır. Bu çalışmada kadına şiddet ve kadın cinayetleri haberlerinin analizi yapılarak etik bağlamda tutarlılığı ve gazetecilik meslek ilkelerine uygunluğu araştırılmaktadır. Bu doğrultuda 2021 yılında gazetelerde yer alan kadın cinayetleri haberleri baz alınmaktadır. İçerik analizi yöntemi ile kavramsal çerçevenin yanı sıra çalışmanın uzayında yer alan haberler incelenmiştir. Gazetelerde yer alan haberlerin kadına yönelik şiddeti özendirici bir dilde olması, meşrulaştırıcı bir üslup ile yazılması ve bu tarz haberlerin olası sonuçları çalışmanın asıl konusudur. Elde edilen bulgular doğrultusunda bu tarz haberlerde oluşan etik problemlerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, people have attributed genders to living beings according to their physiological characteristics. Generally, social norms have been determined on the basis of two different genders, male and female. Women, who are seen as physically weaker than men, served as gatherers and organizers as a social role in the Stone Age period, which we call Paleolithic, despite wild animals and the difficulties of natural conditions. The male dominance that came to the fore in this period emerged as a result of being physically more advantageous. The fact that patriarchal thinking has manifested itself seriously in some societies and partially in others has caused it to maintain its place as a subject of scientific debate. Undoubtedly the biggest problem that emerges in this field is the issues of femicide and violence against women. This study analyzes the news on violence against women and femicides and investigates their consistency in the ethical context and their compliance with the professional principles of journalism. İn this direction, the news on femicides in newspapers in 2021 is taken as a basis. With the content analysis method, in addition to the conceptual framework, the news in the space of the study were analyzed. The main subject of the study is that the news in the newspapers are written in a language that encourages violence against women, written in a legitimizing style and the possible consequences of such news. İn line with the findings obtained, it is aimed to reveal the ethical problems that occur in such news.