Exploring existentialism and absurdism in the female gaze of Ingmar Bergman's filmography
Ingmar Bergman filmografisinin kadın bakışında varoluşçuluk ve absürdizmi keşfetmek
  1. Tez No: 868125
  2. Yazar: CARLA GABRİELA JINES MUNOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL NEZİH ORHON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Ingmar Bergman, Varoluşçuluk, Absürdizm, Kadın Bakışı, Feminist Anlatılar, Cinsiyet Kalıp Yargıları, Felsefi Keşif, Anlatı, Ingmar Bergman, Existentialism, Absurdism, Female Gaze, Feminist Narratives, Gender Stereotypes, Philosophical Exploration, Narrative
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırma, Ingmar Bergman'ın eserlerindeki varoluşçuluk, absürtlük ve kadın bakışının kesişimini,“Persona”,“Çığlıklar ve Fısıltılar”ve“Sonbahar Sonatı”(Bergman'ın üçlemesi) filmlerine odaklanarak araştırıyor. Feminist film teorisini kullanan ve varoluşçu ve absürt felsefeden temaları analiz eden bu çalışma, Bergman'ın izolasyonla, anlam arayışıyla ve varoluşun istikrarsızlığıyla boğuşan kadın karakterleri nasıl canlandırdığını inceliyor. Jean-Paul Sartre, Albert Camus ve Simone de Beauvoir'ın çalışmalarından yola çıkan bu analiz, Bergman'ın merceğinden tasvir edilen kadın deneyiminin varoluşsal ve absürt boyutlarına ışık tutuyor. Aynı zamanda kadın bakışının karmaşıklığının ve bunun film analizindeki uygulamasının daha derinlemesine anlaşılmasına da katkıda bulunur. Bu disiplinlerarası yaklaşım, Bergman'ın sinema dilinin bu felsefi temellerle nasıl kesiştiğinin kapsamlı bir şekilde araştırılmasına olanak tanıyor. Tamamlayıcı bir unsur olarak araştırma, analizden elde edilen teorik bilgileri içeren bir kısa film senaryosunun oluşturulmasıyla tamamlanacaktır. Bu senaryo, hem araştırılan temaların yaratıcı bir ifadesi hem de uygulamalı anlayış için bir araç olarak hizmet edecektir. Sonuç olarak bu araştırma, toplumsal cinsiyet stereotiplerine meydan okumayı ve Bergman'ın sinemasal vizyonuna ilişkin kavrayışımızı genişletmeyi amaçlayarak, film çalışmalarına ve feminist söylemlere değerli bir katkı sunmayı amaçlıyor.
Özet (Çeviri)
This research explores the intersection of existentialism, absurdism, and the female gaze in the works of Ingmar Bergman, focusing on his films“Persona,”“Cries and Whispers,”and“Autumn Sonata”(Bergman's trilogy). Employing feminist film theory and analyzing themes from existentialist and absurdist philosophy, the study examines how Bergman portrays female characters grappling with isolation, the search for meaning, and the precariousness of existence. This analysis, informed by the works of Jean-Paul Sartre, Albert Camus, and Simone de Beauvoir, illuminates the existential and absurdist dimensions of the female experience as depicted through Bergman's lens. It also contributes to a deeper understanding of the complexities of the female gaze and its application in film analysis. This interdisciplinary approach allows for a comprehensive exploration of how Bergman's cinematic language intersects with these philosophical underpinnings. As a complementary element, the research will be complemented by the creation of a short film script that embodies the theoretical insights gained from the analysis. This script will serve as both a creative expression of the explored themes and a tool for applied understanding. Ultimately, this research aspires to challenge gender stereotypes and broaden our comprehension of Bergman's cinematic vision, offering a valuable contribution to film studies and feminist discourse.