Küreselleşme sürecinde kentsel mekânların kültürel değerlerinin korunması: Nevşehir örneği
Preservation of cultural values in urban spaces during the globalization process: Nevşehir example
- Tez No: 868214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Mekan, Kültür, Kültürel Miras, Nevşehir, Globalization, Space, Culture, Cultural Heritage, Nevşehir
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Nevşehir'de küreselleşmenin mekanların kültürel değerlerine etkisini ve bu etkiler dikkate alınarak sürdürülebilir bir koruma için bölgede neler yapılması gerektiğini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sürecinde ilgili literatür taranmış ve birçok resmi doküman ile veri incelemesi yapılmıştır. Ayrıca çalışmada güvenirliği artırmak ve veri çeşitliliğini sağlamak amacıyla Nevşehir ilinde yer alan tarihi ve kültürel yapıların (otel, restoran, müze) yerelin küreselleşme karşısındaki duruşunu ortaya koymak ve küreselleşme, turizm ve kültürel değerler ilişkilerini ele almak amacıyla Tripadvisor.com internet sitesinde yer alan tüketici yorumlarının içerik analizi yapılmıştır. Yapılan çalışmada elde edilen sonuçlar; tarihi, doğal ve kültürel değerlerin korunmasından çok yapılaşmaların desteklenmesi, gün geçtikçe çok katlı binaların artması ve kentsel dönüşüm projelerinin desteklenmesi yönünde olmuştur. Günümüzde sayıları gittikçe artan yüksek katlı iş yerleri, plazalar, oteller, alışveriş merkezleri kentlerin yeni gözde mekanları olmuştur. Bu tür yapılaşmalar kentleri tektipleştirmekte ve kent kimliklerinin zamanla yok olmasına neden olmaktadır. Araştırmada kültür turizminin ekonomik olarak bölge için önemli olduğu; butik otel, kaya oyma otelleri, turistik tesisler, yabancı mutfaklara ait restoran ve kafelerin turizmin gelişmesiyle birlikte hız kazanarak, sayılarının her geçen gün arttığı tespit edilmiştir. Bu durumun da bölgenin tarihi, doğal ve kültürel yapısına zarar verdiği çevresel etkiler içerisinde gösterilebilir. Araştırma bulguları kapsamında Nevşehir'de sürdürülebilir bir koruma sağlayabilmek için; yerel kimliğin de korunup geliştirilmesi gerekmektedir. Böylece kent mekanı, özgünlüğünü ve kent kimliğini devam ettirebilecektir. Kültürel miras özelliklerini, çeşitliliğini, tarihsel ve doğal zenginliklerini ve üretimi korumak ve desteklemek öncelikli çalışmalar arasında olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Document analysis method was used in this study, which aims to reveal the impact of globalization on the cultural values of places in Nevşehir and what should be done in the region for sustainable conservation, taking these effects into consideration. During the research process, the relevant literature was scanned and many official documents and data were examined. In addition, in order to increase reliability and ensure data diversity in the study, historical and cultural buildings (hotels, restaurants, museums) in Nevşehir province were analyzed through consumer comments on the Tripadvisor.com website in order to reveal the local's stance against globalization and to address the relations between globalization, tourism and cultural values. Content analysis was performed. The results obtained in the study; Rather than protecting historical, natural and cultural values, the aim has been to support construction, increase the number of multi-storey buildings and support urban transformation projects. Today, the increasing number of high-rise workplaces, plazas, hotels and shopping malls have become the new favorite places of cities. Such constructions standardize cities and cause urban identities to disappear over time. In the research, cultural tourism is economically important for the region; It has been determined that boutique hotels, rock-carved hotels, touristic facilities, restaurants and cafes of foreign cuisines have gained momentum with the development of tourism and their numbers are increasing day by day. This situation can be shown among the environmental effects that it damages the historical, natural and cultural structure of the region. In order to provide sustainable protection in Nevşehir within the scope of the research findings; Local identity also needs to be protected and developed. Thus, the urban space will be able to maintain its originality and urban identity. Protecting and supporting cultural heritage features, diversity, historical and natural riches and production should be among the priority activities.