Koroner arter hastalığı ve hiperkolesteroleminin aort duvar kalınlığı ile ilişkisi: ekokardiyografik çalışma
Correlation between coronary artery disease, hypercholesterolemia and aortic wall thickness
- Tez No: 86825
- Danışmanlar: PROF. DR. ESMERAY ACARTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Aortic atherosklerosis, coronary artery disease, hypercholesterolemia VII
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Koroner Arter Hastalığı ve Hiperkolesteroleminin Aort Duvar Kalınlığı İle İlişkisi Topluma dayalı çalışmalarda bir damarda arteryel aterosklerotik hastalığın şiddeti ile diğer damarların etkilenmesi arasında güçlü bir ilişki olduğu gösterilmiştir. Aort aterosklerozunun önemli koroner arter hastalığı(KAH) ile birlikte olduğu bilinmektedir. Koroner angiyografi yapılan 34-84 yaşlan arasında (ortalama 54.2+10.4 yıl) 67 erkek,73 kadın toplam 140 hasta, koroner arter hastalığı ve Mperkolesteroleminin, transtorasik ekokardiyografi(TTE) ile ölçülen çıkan aort duvar kalınlığı ile ilişkisini incelemek amacıyla çalışmaya alındı. Hastalar, KAH ve yüksek kan kolesterol düzeyi (Grup I), KAH ve normal kan kolesterol düzeyi(Grup II), normal koroner arter ve normal kan kolesterol düzeyi (Grup III), normal koroner arter ve yüksek kan kolesterol düzeyi (Grup IV) olarak 4 grupta incelendi. TTE ile aort duvar kalınlığı intima- adventisyayı kapsayacak şekilde ölçüldü. Hiperkolesterolemi ile aort duvar kalınlığı arasında ilşki saptanmadı. KAH olan gruplarda (Grup I, Grup II) aort duvar kalınlığı KAH olmayan gruplara (Grup III, Grup IV) göre artmış olarak tespit edildi. TTE ile ölçülen aort duvar kalınlığının 5 mm üzerinde olduğunda koroner arter hastalığı tespit etmede duyarlılık %92, özgüllük %7 olarak, 6 mm üzerinde olduğunda ise duyarlılık %71, özgüllük %78 olarak bulundu. Sonuç olarak, koroner arter hastalığı olanlarda TTE ile tespit edilen aort duvar kalınlığının artmış olduğu ve özelikle aort duvar kalınlığının 6 mm üzerinde bulunan olguların koroner arter hastalığı açısından değerlendirilmesinin erken tanı ve tedavinin yönlendirilmesi için uygun olacağı kanısına varıldı. Anahtar kelimelr: Aort aterosklerozu, koroner arter hastalığı, hiperkolesterolemi VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Correlation Between Coronary Artery Disease, Hypercholesterolemia and Aortic Wall Thickness Population-based studies have shown a good correlation between severity of atherosclerotic disease in one arterial bed and involvement of other vessels. It has been reported that aortic atherosclerosis was associated with severe coronary artery disease (CAD). We performed transthoracic echocardiography (TTE) in one hundred forty patients (67 men, 73 women) aged 34-84 years (mean 54.2+10.4) who underwent coronary angiography to assess whether increased ascending aorta wall thickness correlate with hypercholesterolemia and CAD. The patients were divided into four groups as CAD with high cholesterol level (Group I), CAD with normal cholesterol level (Group II), normal coronary artery with normal cholesterol level (Group III), normal coronary artery and high cholesterol level (Group IV). Aortic anterior wall thickness was obtained by TTE. Intima and adventitia were included in the aortic wall thickness measurements. No correlation was found between hypercholesterolemia and aortic wall thickness. Aortic wall thickness were greater in petient with CAD than in patients without CAD. When we consider aortic wall thickness more than 5 mm, sensitivity and specifity for detecting CAD were found to be %92, %7 respectively, whereas when we consider aortic wall thickness more than 6 mm, sensitivity and specifity for detecting CAD were found to be %71, %78 respectively. Our findings suggest that aortic wall thickness determined by echocardiographically was increased in patients with CAD(Group I and Group H). Detection of increased aortic wall thickness by TTE may be a marker for CAD. Early detection of aortic wall thickness, espacially more than 6 mm, may contribute to diagnostic and therapeutic interventions and thereby improve the prognosis in patient with CAD.