Schopenhauer felsefesinde iradenin nesneleşmesi olarak özgürlük problemi
The problem of freedom as the objectification of the will in Schopenhauer's philosophy
  1. Tez No: 868332
  2. Yazar: SEDA KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GAZİ TOPDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Varlık, estetik, etik, özgürlük, Being, aesthetics, ethics, freedom
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Özgürlük problemini Sokrates öncesi dönemden itibaren birçok filozof kendi varlık ve insan anlayışları bağlamında ele almıştır. Ancak Schopenhauer' a göre çoğu filozof, insanı diğer varlıklardan ayrıcalıklı bir varlık olarak görmüştür. Bu yaklaşım da insan ile varlık arasında bir kopukluğun yaşanmasına sebep olmuştur. Bu yüzden ona göre önce varlığın yapısı ayrıntılı bir şekilde incelenmeli, sonrasında özgürlük problemine geçilmelidir. Schopenhauer' a göre varlığın yapısı istemedir; en temel özelliği ise özgür olmasıdır. İnsanın özgür olması ancak onun istemeyle kurduğu epistemolojik ilişki sonucunda mümkün olmaktadır. Bu ise oldukça nadir gerçekleşen bir durumdur. Çünkü ona göre, birçok sıradan insan istemelerinin peşinden gider, ona hayır diyemez. İstemelerine hayır diyenler genelde azizler, merhamet sahibi insanlar ve ideaları görebilen sanatçılardır.
Özet (Çeviri)
Since the pre-Socratic period, many philosophers have dealt with the problem of freedom in the context of their own conceptions of being and human beings. However, according to Schopenhauer, most philosophers saw man as a privileged being from other beings, which caused a disconnect between man and being. Therefore, according to him, the structure of existence should be examined in detail fırst, and then the problem of freedom should be passed. According to Schopenhauer, the structure ofbeing is willing, and its most basic feature is that it is free. The freedom of man is only possible as a result of the epistemological relationship he establishes with will. However, this is a very rare situation. Because, according to him, many ordinary people follow what they want, they cannot say no to it. Those who say no to their wishes are usually saints, compassionate people, and artists who can see ideas.