İnfertilite geçmişi olan kedilerde bazı enfeksiyöz ajanların varlığının araştırılması
Presence of some infectious agents has been found in cats with a history of infertility
- Tez No: 868331
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM MERT POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kedi, enfeksiyon, infertilite, genital sistem, Cats, infection, infertility, genital system
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada, infertilite geçmişi olan dişi kedilerde yaygın enfeksiyon etkenlerinin varlığını belirlemeyi ve bu enfeksiyon etkenlerinin infertilitiye olan etkilerini araştırmayı amaçlandı. Çalışmaya farklı ırklardan, yaş gruplarından ve çeşitli yerlerden 80 dişi kedi dahil edildi. Her dişi kediden alınan serum örnekleri Feline Coronavirus (FCoV), Feline Leukemia Virus (FeLV), Feline Immunodeficiency Virus (FIV), Toxoplasma gondii ve Chlamydia felis için antikor düzeyleri ELISA yöntemi kullanılarak incelendi. Çalışmada, 80 kedi içinde FCoV için %93.75, FeLV için %40, FIV için %5, Chlamydia felis için %38.75 ve Toxoplasma gondii için %36.25 oranında pozitiflik bulundu. Bu çalışma, kedilerde infertilite ve enfeksiyonların karmaşıklığını anlamaya katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Ancak, bulguların kapsamını yeterli destekle genişletmek için daha fazla araştırma ve derinlemesine analizler gerekmektedir. Çalışmanın sonuçları, veteriner hekimleri enfeksiyonları araştırmada ve kısırlık sorunu yaşayan kediler için tedavi stratejileri belirlemede yönlendirebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the presence of infectious agents in cats with a history of infertility was aimed to be determined, and the roles of these infectious agents in causing clinical infertility was investigated. The study included 80 female cats from different breeds, age groups, and various locations. Serum samples were collected from each female cat, and antibody titers for Feline Coronavirus (FCoV), Feline Leukemia Virus (FeLV), Feline Immunodeficiency Virus (FIV), Toxoplasma gondii, and Chlamydia felis were examined using the ELISA method. In the study, proportional positivity was found in 93.75% for FCoV, 40% for FeLV, 5% for FIV, 38.75% for Chlamydia felis, and 36.25% for Toxoplasma gondii among the 80 cats. Various infertility problems were observed in these cats, especially a high number of neonatal deaths and developmental delays in the offspring were detected. This study aims to contribute to understanding the complexity of infertility and infections in cats. However, further research and in-depth analyses are crucial to extending the scope of the findings with adequate support. The results of the study may guide veterinarians in investigating infections and determining treatment strategies for cats experiencing infertility issues.