Sofistlerin siyaset düşüncesinin Jean-Jacques Rousseau üzerindeki etkisinin incelenmesi
An examination of the influence of the sophists on Jean-Jacques Rousseau's political thought
  1. Tez No: 906754
  2. Yazar: SEVAL AKARSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN GÖRKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Sofistler, Toplum Sözleşmesi, J. J. Rousseau, Doğal Hukuk, Doğal Hâl, The Social Contract, Sophists, J. J. Rousseau, Natural Law, State of Nature
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, Sofistlerin siyaset düşüncesini ve Jean-Jacques Rousseau'nun siyaset düşüncesinde, özellikle toplum sözleşmesi bağlamındaki fikirlerinin sofistlerden nasıl etkilendiğini incelemektedir. Sofistler, Grek döneminde bilgi, ahlâk ve siyaset üzerine eleştirel ve göreceli yaklaşımlarıyla tanınan düşünürlerdir. Siyaset özelindeki düşünceleri genel olarak, insanın doğuştan özgür olması, physis-nomos ayrımında physisi öncelemeleri ve toplumsal sözleşme bağlamında ağırlık göstermektedir. Bu çalışma, Rousseau'nun doğa durumu ve toplumsal sözleşme teorisinde sofistlerden bir iz barındırdığını iddia etmektedir. Rousseau'nun, toplum sözleşmesi teorisinde, insanların doğa durumundaki eşitlik ve özgürlüklerini medeni toplumlarda yeniden kazanma arzusu öne çıkmaktadır. Sofistlerin bireysel özgürlüğe verdikleri önem, Rousseau'nun toplum sözleşmesi fikrinde yansımalarını bulmaktadır. Ancak Rousseau, sofistlerin aksine evrensel bir adalet ve erdem anlayışını savunarak doğal hukuku temel almaktadır. Bu farklılık ve benzerlikler, Rousseau'nun sofistlerden nasıl etkilendiğini ve onlardan nasıl ayrıldığını anlamamıza yardımcı olmaktadır. Rousseau'nun sofistlerden etkilenerek geliştirdiği siyaset düşüncesi, modern siyasî teoriler açısından değerli bir perspektif sunmaktadır. Bu çalışma, Rousseau'nun düşüncelerinin kökenlerini ve sofistlerle olan ilişkisini açığa çıkararak, akademik alanda yeni tartışmalara kapı aralamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the political thought of the Sophists and how Jean-Jacques Rousseau's political ideas, particularly in the context of the social contract, were influenced by them. The Sophists were thinkers known in the Greek period for their critical and relativistic approaches to knowledge, ethics, and politics. Their political thoughts generally emphasize the innate freedom of humans, prioritizing physis over nomos in the physis-nomos distinction and highlighting the significance of the social contract. This study argues that Rousseau's state of nature and social contract theory bear traces influenced by the Sophists. In Rousseau's theory of the social contract, the desire of individuals to regain the equality and freedoms they had in the state of nature stands out prominently. The emphasis Sophists placed on individual freedom is reflected in Rousseau's concept of the social contract. However, unlike the Sophists, Rousseau grounds his theory on natural law while advocating for a universal sense of justice and virtue. These differences and similarities help us understand how Rousseau was influenced by the Sophists and how he diverged from them. Rousseau's political thought, developed under the influence of the Sophists, offers a valuable perspective in terms of modern political theories. This study seeks to uncover the origins of Rousseau's ideas and his relationship with the Sophists, thereby opening new avenues for academic debate in the field.