Obezite polikliniğine başvuran yetişkinlerde vücut kompozisyon ölçümleri ile kan basınçları arasındaki ilişki
The relationship between body composition measurements and blood pressure in adults referring to the obesity policy clinic
- Tez No: 868348
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSEREN OKTAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: obezite, vücut kompozisyon ölçümleri, kan basıncı, obesity, body composition measurements, blood pressure
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Çalışmamızda obezite polikliniğine başvuran hastaların vücut kompozisyon ölçümleri ve kan basınçları arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır.Retrospektif hasta dosyalarından alınan bilgiler arasında ilk kan basıncı ölçümleri, sosyodemografik durumlar, hastalıklar, ilaç kullanım durumları, manuel antropometrik ölçümler ve İnbody 270 biyoimpedans cihazı ile yapılan vücut kompozisyon ölçümleri yer aldı.Hesaplamalarda (IBM SPSS Statistics 22, SPSS inc., an IBM Co., Somers, NY hazır istatistik yazılımı kullanılmıştır. p değerleri 0.05'ten düşük olduğunda istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Çalışmaya 548 obez hasta dahil edildi. Hastaların %84,3'ükadındı.Çalışmamızdaki hastaların %59,3'ünün kronik bir hastalığı mevcuttu. Çalışmamızda hipertansiyon hastalığı olanlar ve kan basıncı ≥140/90 olanlar hipertansiyon grubumuzu oluşturdu. Hastaların %28,3'ünün hipertansiyon tanısı mevcuttu.Kan basıncı sınıflaması ile ilişkili faktörlere baktığımızda sosyodemografik faktörler açısından; medeni hal, kronik hastalık sahibi olma ve ailede hipertansiyon hastalığı olması ile kan basıncı sınıflaması arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık mevcuttu. Ayrıca gerek biyoimpedans ölçüm ile elde edilen sonuçlar gerekse de diğer antropometrik ölçümler ile kan basıncı sınıflaması arasında boy uzunluğu dışında değerlendirilen tüm parametreler arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılıklar mevcuttu.Hipertansiyon hastalarının dahil edilmediği regresyon analizlerinde ise kalça çevresi ve yağsız vücut ağırlığının sistolik kan basıncı değerini anlamlı düzeyde yordadığı; ayrıca toplam vücut suyu, yağsız ağırlık ve bazal metabolik hızı değerlerinin de diyastolik kan basıncı değerini anlamlı düzeyde yordadığı bulunmuştur.Obezite değerlendirilmesinde sıklıkla beden kitle indeksi kullanılmaktadır. Ancak bel çevresi gibi antropometrik ölçümler ve biyoimpedans ölçümü de hastalar hakkında değerli sonuçlar vermektedir. Çalışmamız kapsamında biyoimpedans ölçümüyle elde ettiğimiz bazı sonuçların sistolik ve diyastolik kan basıncını yordadığını görmekteyiz. Bu kapsamda giderek yaygınlaşan obezite merkezleri ile birlikte bu ölçümlerin hastalara uygulanabirliğinin artarak literatüre katkı sağlanacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The study aimed to explore the relationship between body composition and blood pressure in obesity clinic patients. Data from retrospective records included initial blood pressure, sociodemographic factors, diseases, medication use, manual anthropometric measurements, and body composition measurements using the Inbody 270 bioimpedance device.Calculations were performed using IBM SPSS Statistics 22, a ready-made statistical software from SPSS Inc., an IBM Co., Somers, NY. p-values lower than 0.05 were considered statistically significant. The study included 548 obese patients, with 84.3% being women. In our study, 59.3% of the patients had a chronic disease. The group of patients with hypertension was defined as those with a diagnosis of hypertension and blood pressure ≥140/90. Hypertension was present in 28.3% of the patients.When examining factors related to blood pressure classification, there was a statistically significant difference between sociodemographic factors such as marital status, the presence of a chronic disease, and a family history of hypertension and the classification of blood pressure. Additionally, there were statistically significant differences between the classification of blood pressure and both the results obtained from bioimpedance measurements and other anthropometric measurements, except for height. In regression analyses that excluded patients with hypertension, hip circumference and lean body mass significantly predicted systolic blood pressure; additionally, total body water, lean mass, and basal metabolic rate significantly predicted diastolic blood pressure. Body mass index is often used in the assessment of obesity. However, anthropometric measurements such as waist circumference and bioimpedance measurements also provide valuable results about patients. In our study, we found that some of the results obtained through bioimpedance measurement predicted systolic and diastolic blood pressure. In this context, with the increasing prevalence of obesity centers, we believe that the application of these measurements to patients will contribute to the literature.