TheraCal PT ve Biodentine'in süt dişi amputasyonlarında kullanımının değerlendirilmesi
Evaluation of the use of TheraCal PT and biodentine in primary tooth pulpotomies
- Tez No: 868349
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÖZNURHAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Amputasyon, Biodentine, TheraCal PT, Pulpotomy, Biodentine, TheraCal PT
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Bu çalışma, süt dişi amputasyonlarında TheraCal PT ve Biodentine materyallerinin kullanımının uzun dönemdeki klinik ve radyolojik sonuçlarını incelemeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu randomize klinik çalışmada, 4-9 yaş arasındaki 16 çocuk hastada süt dişi vital amputasyon tedavisi uygulanan 32 süt azı diş incelendi. Her bir gruptaki 16 diş rastgele seçilerek TheraCal PT uygulandı. Hastaya tekrar randevu verilerek diğer tarafına Biodentine uygulandı. Çalışma kapsamında, tedavi sonrasında dişler paslanmaz çelik kron ile restore edildi. Hastalar, tedavinin 1, 3, 6 ve 12. aylarında klinik ve radyolojik olarak değerlendirildi. Değerlendirmeler, bağımsız iki hekim tarafından yapıldı ve sonuçlar karşılaştırıldı. Bulgular: 12 ay sonunda, Biodentine grubunda klinik başarı oranı %100 iken, radyolojik başarı oranı % 68.75 olarak bulundu. TheraCal PT grubunda klinik başarı oranı %100 iken, radyolojik başarısının zamanla azaldığı görüldü. İstatistiksel analizler sonucunda, TheraCal PT grubunun Biodentine grubuna göre anlamlı derecede daha düşük başarı gösterdiği bulundu (p>0.05). Sonuç: Son yıllarda piyasaya sürülen TheraCal PT'nin amputasyon tedavisindeki klinik performansı hakkında çok az veri bulunmaktadır. Ancak bu çalışma, amputasyon tedavisinde Biodentine kullanımının etkili olduğunu, ancak TheraCal PT'nin bu alanda daha az başarı sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the long-term clinical and radiological outcomes of using TheraCal PT and Biodentine materials in deciduous tooth pulpotomies. Material and Method: In a randomized clinical trial, 32 primary maxillary second molars of 16 child patients aged 4-9 were examined following vital pulp therapy with the application of TheraCal PT on randomly selected teeth in each group. Subsequently, Biodentine was applied to the contralateral teeth at a follow-up appointment. Post-treatment, all teeth were restored with stainless steel crowns. Patients were clinically and radiographically evaluated at 1, 3, 6, and 12 months post-treatment. Evaluations were performed independently by two dentists, and the results were compared. Results: At the 12-month follow-up, in the Biodentine group, the clinical success rate was 100%, while the radiographic success rate was found to be 68.75%. In the TheraCal PT group, a clinical success rate of 100% was observed initially, but a decline in radiographic success over time was noted. Statistical analyses indicated that the TheraCal PT group demonstrated significantly lower success compared to the Biodentine group (p > 0.05). Conclusion: In recent years, there is limited data available regarding the clinical performance of TheraCal PT in pulp amputation treatments. However, this study has shown that Biodentine is effective in pulp amputation treatments, whereas TheraCal PT has demonstrated comparatively less success in this area.