Koyun ağıllarının yapısal analizi: Ankara Elmadağ örneği
Structural analysis of sheep shelters: Ankara Elmadağ example
  1. Tez No: 868351
  2. Yazar: MAŞİDE ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALİ İRİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Koyun İşletmeleri, Ağıl Yapıları, İşletme Özellikleri, Ankara İli, Sheep Enterprises, Stable Structures, Business Features, Ankara Province
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmanın amacı, Ankara İli' inde bulunan 24 adet koyun işletmelerine ait barınak ve yapı stokları yönünden incelenmesi, işletmenin genel özellikleri ile bakım ve besleme uygulamalarının belirlenmesine yöneliktir. Bu amaç kapsamında koyun işletmesi sahipleri ile anket çalışması yapılmıştır. Anket, işletme yapı stokları, işletme sahipleri ve işletmeye ait genel bilgiler, sürü yönetimi, hayvanların bakım ve besleme yöntemlerinin belirlenmesine yönelik sorulardan oluşmaktadır. Koyun işletme sahiplerinin yaşlarının %75' i 41-50 yaş aralığındadır. Bu üreticilerin büyük çoğunluğu ilkokul mezunudur. İşletmeler kendi arazileri sahip oldukları ve ağıllarının tamamını kendi arazilerine inşa ettikleri belirlenmiştir. İşletmelerin yüzde ellisinin çadır şeklinde kurulduğu belirlenmiştir. İşletmelerin aydınlatma, havalandırma, yemlik ve suluk ekipmanlarına sahip oldukları tespit edilmiştir. Koyun yetiştiriciliğinde hayvan refahını artıran uygulamaların işletmelerin ekonomik kazançlarını olumlu etkileri unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the general characteristics, care and feeding practices, the shelter and building stocks of 24 sheep enterprises in Elmadağ district of Ankara province. For this purpose, a survey was conducted with sheep business owners. The survey consists of questions to determine the business building stocks, general information about the business owners and the business, herd management, and animal care and feeding methods. 75% of the ages of sheep business owners are between 41-50 years old. The majority of these producers are primary school graduates. It was determined that the enterprises owned their own lands and built all of their sheepfolds on their own lands. It was determined that fifty percent of the businesses were established in the form of tents. It was determined that the enterprises had lighting, ventilation, feeder and waterer equipment. It should not be forgotten that practices that increase animal welfare in sheep breeding have positive effects on the economic profits of enterprises.