İmam Hatip liselerinde müzik eğitiminin temel sorunları
Basic problems of music education in Imam Hatip high schools
  1. Tez No: 868498
  2. Yazar: YETER DİLEK ARAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR ELHAN NAYİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, İmam hatip lisesi, Dinî mûsikî, Dinî mûsikî eğitimi, Music education, Imam hatip high school, Religious music, Religious music education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Mesleki eğitim alanında eğitim veren okullar arasında bulunan imam hatip liselerinin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı müfredatına bağlı olan bu liselerde dinî içerikli derslerin yanı sıra sanat dersleri de verilmektedir. Sanat dersleri arasında yer alan müzik dersi imam hatip liselerinde eğitim gören öğrencilerin meslek derslerinde ve mesleki kariyerlerinde başarılı olabilmeleri için önemli bir yere sahiptir. Bunun yanı sıra öğrencilerin duygularını düşüncelerini kısacası kendilerini ifade edebilmeleri açısından da müzik dersi en az diğer dersler kadar önem taşımaktadır. İmam hatip liselerinin misyonuna uygun öğrenciler yetiştirebilmesine katkı sağlamak amacıyla yaptığımız bu çalışmada imam hatip liselerinde müzik sınıflarının ve gerekli müzik dersi materyallerinin olmaması, müzik ders saatlerinin müfredat programına göre yetersizliği ve ders kitaplarının öğrenciye ulaşılmamasından kaynaklanan sorunlar ele alınmıştır. İmam hatip liselerinin kurulduğu günden günümüze kadar yayımlanan müfredat programları ve haftalık ders çizelgeleri incelenmiştir. Bu çizelgelerde müzik dersinin haftalık ders saatinde yapılan değişiklikleri tespit edilmiştir. Öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin müzik derslerine yönelik görüşleri alınmıştır. Bu görüşler doğrultusunda belirlenen sorunlar, bilimsel verilere dökülerek çözüm yolları sunulmuştur. Araştırma grubunu Konya ili Selçuklu bölgesinde bulunan MEB'e bağlı faaliyet gösteren Şemsi Tebrizi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Mümine Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde okuyan 255 öğrenci, 87 veli, bu okullarda görev yapan 10 yönetici, 3 öğretmen ve daha önceden Selçuklu bölgesi imam hatip liselerinde görev yapmış 11 müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler nicel araştırma yöntemleri içerisinde bulunan tarama modelinin anlık tarama modelinden olan Likert tipi anket kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS programı ile analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırmanın sonuçları incelendiğinde ankete katılan veliler müzik dersini diğer derslerden daha değersiz görmelerine rağmen, müzik dersinin çocuklarını internet ve sanal âlemden uzak tutuğu, çocuklarına olumlu davranışlar kazandırdığına katıldıkları, velilerin, yöneticilerin ve öğrencilerin müzik dersinin öğrencilerin ilerideki dinî meslek yaşantılarına sağlayacağı katkı hakkında bilgilerinin yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda imam hatip liselerinde görev yapmış ve yapmakta olan müzik öğretmenlerinin müzik ders kitaplarını kullanma konusunda karasız kaldıkları ve müzik ders saatlerini yetersiz gördükleri saptanmıştır. Ankete katılan öğretmenlerin görüşleri sonucunda müzik ders saatlerini yetersiz olduğu, okulda müzik sınıfının olmadığı, müzik ders materyallerinin yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Bu tespitler ışığında imam hatip liselerinde müzik dersinin sorunlarının çözülmesine katkı sağlamak adına yorumlar yapılarak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The number of Imam Hatip high schools, which are among the schools providing vocational education, is increasing day by day. These schools, which follow the Ministry of National Education curriculum, offer arts courses alongside religious courses. Among these arts courses, the music course holds significant importance for students in Imam Hatip high schools to succeed in their vocational courses and careers. Additionally, the music course is as important as other courses for students to express their emotions, thoughts, and themselves. In this study, conducted to contribute to the mission of Imam Hatip high schools in training students, issues such as the lack of music classrooms and necessary music lesson materials, the insufficiency of music lesson hours according to the curriculum program, and the unavailability of textbooks to students were addressed. The curriculum programs and weekly lesson schedules published since the establishment of Imam Hatip high schools were examined. Changes in the weekly lesson hours of the music course were identified in these schedules. Opinions of students, parents, teachers, and school administrators regarding the music course were gathered. Based on these opinions, identified issues were converted into scientific data, and solutions were proposed. The research group consisted of 255 students, 87 parents, 10 administrators, 3 teachers from Şemsi Tebrizi Girls Anatolian Imam Hatip High School and Mümine Hatun Girls Anatolian Imam Hatip High School, which operate under the Ministry of National Education in the Selçuklu region of Konya, and 11 music teachers who had previously worked in Imam Hatip high schools in the Selçuklu region. Data were collected using a Likert-type questionnaire, which is a momentary scanning model within quantitative research methods. The collected data were analyzed and interpreted using the SPSS program. When examining the results of the research, it was found that although the parents participating in the survey viewed the music course as less valuable than other courses, they agreed that the music course kept their children away from the internet and virtual world and instilled positive behaviors in them. It was determined that parents, administrators, and students lacked sufficient knowledge about the contribution of the music course to students' future religious vocational lives. At the same time, it was observed that music teachers who had worked and are currently working in Imam Hatip high schools were undecided about using music textbooks and considered the music lesson hours insufficient. According to the opinions of the teachers participating in the survey, it was found that the music lesson hours were insufficient, there was no music classroom in the school, and the music lesson materials were inadequate. In light of these findings, comments were made and suggestions were provided to contribute to solving the problems of the music course in Imam Hatip high schools.