Vakf-ibtidâ ve manaya etkisi bağlamında indirâc usûlünün tahlili (Mısır tarîki özelinde)
Analysis of the usul of indiraj in the context of Wakf ibtida and it's efect on the meaning (In the context of the Egyptian tariqi)
  1. Tez No: 868517
  2. Yazar: ŞEYMA KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kıraat, Vakf, İbtidâ, Aşere, İndirâc, Qıraat, Wakf, Ibtida, Asherah, Indirâc
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kur’ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat İlmi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kur'ân'ı Kerîm ile hem hâl olan kişinin en fazla dikkat etmesi gereken hususlardan birisi de vakf ve ibtidâ (manaya en uygun yerde durup, yine en uygun yerden başlayarak tilâvete devam etmek) ilmine riâyet ederek Kur'ân'ı tilavet etmektir. Bu, en fazla ihmal edilen ve en çok hata yapılan konulardan biridir. Hâlbuki vakf ve ibtidâ ilmi, kıraat ilminde başlı başına bir konu olmuş ve kıraat imamları bu mesele üzerinde titizlikle durmuşlardır. Vakf ve ibtidâyı gözeterek âyetlerin manalarını doğru anlamak, Kur'ân'ın edasının keyfiyetinde çok büyük önem taşımaktadır. Diğer bir ifadeyle, âyetlerin manalarının eksik ifade edilmesi ve meydana gelecek bir hatayı önlemesi yönünden bu ilim son derece önemlidir. Bu çalışmada, Kur'ân âyetlerini doğru anlama, anlam kargaşasını giderme, dolayısıyla âyetlerde ifade edilmek istenen manayı tespit etme noktasında vakf ve ibtidâ ilminin önemini, bu ilmin Aşere tedrisatında takip edilen İndirâc usûlünde de riayet edilmesinin gerekliliği ve bu gerekliliğin meydana getirdiği birtakım değişiklikler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important things that a person who is familiar with the Quran should pay attention to is to recite the Quran by complying with the knowledge of foundation and ibtida (stopping at the most appropriate place for the meaning and continuing the recitation by starting from the most appropriate place). This is one of the most neglected and most mistaken topics. However, the science of foundation and ibtida has become a subject in itself in the science of recitation, and recitation imams have paid careful attention to this issue. Understanding the meaning of the verses correctly, taking into account foundation and initiation, is of great importance in the quality of the tone of the Quran. In other words, this science is extremely important in terms of preventing the meanings of the verses from being expressed incompletely and any errors that may occur. In this study, the importance of the science of foundation and ibtidā in terms of understanding the verses of the Qur'an correctly, eliminating the confusion of meaning, and therefore determining the meaning intended to be expressed in the verses, the necessity of complying with this science in the Indirāj method followed in the Asherah education and some of the changes caused by this necessity are discussed. .