Kur'an'da Vakf-ı Hasen ve tefsire yansıması
The Good Stop in Quran and Its Reflection on Quranic Exegesis
- Tez No: 489174
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHYETTİN İĞDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Vakf, İbtida, Hasen, Ayet, Tefsir, Stop, start, good, verse, exegesis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
“Vakf-ı hasen ve Kur'an Tefsirine Yansıması”adlı çalışmamız, Kur'an'daki bu vakf'ın hükmünü temellendirmeye yöneliktir. Önemli tefsir kaynaklarının konuyla ilgili bölümlerini inceleme sonucunda vakf ve ibtida konusunda ittifak edilen yerler ile ihtilaf edilen yerler tespit edilmeye çalışılmış, çalışma bağlamında bazı ayetler örnek seçilerek konunun aydınlatılmasına katkı sunması amacıyla vakf'ın tefsire olan yansıması tahlil edilmiştir. Çalışma, giriş ve iki bölümden oluşturulmuştur. Giriş Bölümünde vakf, ibtidâ ve tefsir ilimlerinin temellendirilmesiyle ilgili bilgi verilmiştir. Birinci bölümde çalışmanın konusu olan vakf-ı hasen hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde vakf-ı hasen ile ilgili örnek ayetler seçilmiş, vakf'ın tefsire etkisi ortaya konulmaya çalışılmış ve konu ile alakalı vakf yapılan yerden devam etmenin uygun olmadığı, dolayısıyla durulan kelamın başına dönülerek başlanması gerektiği konusunda örnekler verilmiştir. Araştırmamız çerçevesinde konuyla alakalı elde ettiğimiz hususlar, öneri ve tavsiyeleri ihtiva eden kısa bir sonuçla sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our study titled“The Good Stop and Its Reflection on Quranic Exegesis”aims at justifying the validity of this particular stop in Quran. We first studied related sections in important exegesis sources and tried to identify the congruences and controversies regarding stopping and starting. Moreover, some verses were selected as examples, and the reflection of stopping on exegesis is analyzed in order to contribute to the enlightening of the topic. The study consists of three chapters alongside the introduction. In the first chapter the reader is informed about the justification of the scienecs of stopping, starting and exegesis. In the second chapter the main topic of the study, namely the good stop is tackled. In the third chapter, we selected verses to exemplify the good stop, and tried to put forward the impact of stopping on exegesis. Furthermore, we present examples regarding the necessity of going back to the beginning of a kalam where there is a stop since it would not be appropriate to continue. The study ends with a short conclusion including the points, suggestions and recommendations on the topic reached through our research.