Marka hakkına tecavüz halinde açılacak maddi tazminat davalarındaki hesaplama yöntemleri
Calculation methods in financial compensation cases filed in case of trademark infringement
  1. Tez No: 868533
  2. Yazar: MERT DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CÜNEYT BELLİCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Marka Hakkına Tecavüz, Haksız Rekabet, Kümülatif Koruma, Ticari Amaçlı Kullanım Koşulu, Maddi Tazminat Davası, Hesaplama Yöntemleri, Fiilî Kayıp, Yoksun Kalınan Kâr, Trademark Infringement, Unfair Compatition, Cumulative Protection, Use In The Course Of Trade, Pecuniary Demages Cases, Calculation Methods, Actual Loss, Loss Profit
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Sanayi devriminin gerçekleşmesiyle birlikte seri üretimin yaygınlaşması, üretilen mal ve sağlanan hizmetlerin uluslararası ve kıtalar arası alanda sergilenmeye ve satılmaya başlanmasının ardından, farklı işletmelerin mal ve hizmetlerini birbirlerinden ayırt etme ihtiyacı doğmuştur. Bu ihtiyaç sebebiyle“marka”kavramı ortaya çıkmıştır. Marka hakkı, fikri mülkiyet hukuku kategorisindeki sınai mülkiyet haklarının bir çeşididir. Her mülkiyet hakkı gibi marka hakkının da ihlal edilmesi ve zarara uğratılması mümkündür. Marka hakkının ihlal edilmesi halinde hak sahibi, zarar verenden, zararın giderilmesini talep edebilecektir. Bu tezde, marka hakkına tecavüz halinde açılacak maddi tazminat davalarında uygulanacak hesaplama yöntemleri, bunlara etki edecek kurallar ve ilkeler incelenmektedir. Birinci bölümde; marka hakkının tanımı, fonksiyonları, türleri, sınıfları, tescili ve korunması ile kümülatif koruma ilkesi açıklanmıştır. Bölümün devamında, marka hakkına tecavüzün hukuki niteliğinin ticari anlamda haksız fiil olan haksız rekabet olduğu açıklanarak ticari kullanım koşulu ve tecavüz teşkil eden haller irdelenmiştir. İkinci bölümde; marka hakkına tecavüz halinde açılabilecek davalar, davaların açılması için gerekli koşullar, dava zamanaşımı, ispat yükü, delil tespiti ve zorunlu arabuluculuk koşulu incelenmiştir. Üçüncü bölümde, maddi tazminat davalarındaki fiilî zarar ve yoksun kalınan kâr ile TSE Belgelendirme Yönergesi hesaplama yöntemleri ile hesaplamaya etki eden ilkeler ve unsurlarla birlikte incelenmiştir. Çalışma yazılı ve veri tabanlı kaynakların taranması ile hazırlamıştır. Uygulamada kabul gören, dikkat çekici ve istikrarlı Yargıtay ve ABAD kararları başta olmak üzere ABD ve İtalya Mahkeme kararları ile çalışmamız desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the industrial revolution, mass production became widespread, and the goods and services produced and services began to be exhibited and sold internationally and intercontinentally, and there was a need to distinguish the goods and services of different enterprises from each other. Due to this need, the concept of“brand”has emerged. Trademark right is a type of industrial property rights in the category of intellectual property law. Like any property right, it is possible for trade mark right to be violated and damaged. If the trademark right is violated, the right owner may demand compensation from the person who caused the damage. In this thesis, the calculation methods to be applied in pecuniary damages cases in case of trademark infringement and the rules and principles that will affect them are examined. In the first part; The definition, functions, types, classes, registration and protection of trademark rights and the principle of cumulative protection are explained. In the rest of this chapter, It is explained that the legal nature of trademark infringement is unfair competition, which is a commercial tort, and the conditions of use in the commercial court and situations constituting infringement are examined. In the second part; The lawsuits that can be filed in case of trademark infringement, the necessary conditions for filing the lawsuits, the statute of limitations, the burden of proof, the detection of evidence and the mandatory mediation condition have been examined. In the third part, The actual damage and lost profit in pecuniary compensation cases and the calculation methods of the TSE Certification Directive were examined together with the principles and elements affecting the calculation. The study was prepared by scanning written and data-based sources. Our work has been supported by the US and Italian Court decisions, especially the Supreme Court and CJEU decisions, which are accepted in practice, are remarkable and consistent.