Web 2.0 araçlarıyla sosyal bilgiler öğretmen adaylarının öğretim teknolojileri becerilerinin geliştirilmesine yönelik bir uygulama
An implementation for the improving of instructional technology skills of social studies teacher candidates through web 2.0 tools
- Tez No: 868534
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER DERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, Web 2.0 araçları, Eğitim teknolojileri, Öğretmen adayları, Social studies, Web 2.0 tools, Educational technologies, Pre-service teachers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Günümüzde bireyleri sadece okuyucu olmaktan çıkarıp, kendi içerisinde hem okuyan hem de yöneten konumuna getiren web araçları için Web 2.0 araçları ismi kullanılmaktadır. Bu Web 2.0 araçları günlük hayatta sıkça başvurulan sosyal medya araçları olmalarının yanı sıra eğitim alanında da büyük hizmet ve gelişme sağlamakta ve öğretim teknolojileri olarak ifade edilmektedir. Öğretim teknolojilerinin eğitim içerisinde sunduğu kullanım alanlarından bazıları için, sunum hazırlama, ölçme-değerlendirme, tasarım hazırlama, eğitici oyunlar, sanal gezi gözlem, sanal sınıflar gibi örnekler verilebilir ve bu örnekler, sürekli güncellemeleri sebebiyle her geçen gün artmaktadır. Teknoloji entegrasyonu sağlanmış bir eğitimin başarılı bir biçimde uygulanabilmesi için öğretmenlerin teknolojik aletleri ve sanal platformları etkin kullanabilir düzeyde bilgi ve yeterliliğe sahip olması gerekmektedir. Öğretim teknolojilerinin geleceğin öğretmenleri tarafından etkin kullanımı, gelişen dünyayı eş zamanlı takip etmek için önemlidir. Burada öğretmen yetiştirme programlarının önemli bir rolü vardır. Bir toplumun yetiştirmek istediği vatandaş profilinin temsilcisi ve rehberi öğretmenler olacağı için, geleceğin öğretmenlerinin teknolojik gelişmelerden haberdar ve bu gelişmeler doğrultusunda donanımlı olması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı sosyal bilgiler öğretmen adaylarının öğretim teknolojileri hakkında bilgi, beceri ve deneyim kazanmalarını sağlamak, bu doğrultuda öğretmen adaylarına tasarlanan Sosyal Bilgiler Öğretiminde Örnek Web 2.0 Araçları eğitimi uygulamasına ilişkin deneyimleri ve görüşlerini değerlendirmek olarak belirlenmiştir. Eğitim uygulamasında tanıtılacak Web 2.0 araçlarının hangileri olacağı konusunda öğretmen adaylarının taleplerine öncelik verilmiş ve kulanım amaçları bakımından bu araçlar sınıflandırılmıştır. Bu bağlamda Web 2.0 araçları eğitim uygulaması; sunum hazırlama, sanal sergi, sanal gezi-gözlem, karikatür hazırlama, animasyon hazırlama, ölçme ve değerlendirme, zihin haritası oluşturma, sanal sınıf, sanal kitap, grafik tasarım ve coğrafya öğretimi gibi kategorilere ayrılarak verilmiştir. Söz konusu kategorilerdeki öğretim teknolojileri; kullanım kolaylığı, ücretsiz kullanım hakkı sunması, güncel olması gibi kriterlere göre belirlenmiştir. Sosyal Bilgiler Öğretiminde Örnek Web 2.0 Araçları eğitimi tasarlanmadan önce yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Adayların talepleri ve gereksinimleri değerlendirilerek Sosyal Bilgiler Öğretiminde Örnek Web 2.0 Araçları eğitimi tasarlanmış ve toplam 16 oturumda sunulmuştur. Öğretmen adayları uygulama sonrasında öğretim teknolojilerinden yararlanarak ders planları hazırlamışlar ve Sosyal Bilgiler Öğretimi II dersinde sunmuşlardır. Yazar bu sunumları gözlemlemiş ve adaylardan ders planlarının kopyalarını almıştır. Süreç sonunda ikinci kez yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler MAXQDA programı üzerinden analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının Web 2.0 araçlarının kullanımına dair, teknolojik yatkınlıklarını düşük değerlendirmeleri ve bu araçlara dair sınırlı bilgiye sahip olmaları sebebiyle çekimser yaklaşmakta olmasına rağmen Web 2.0 araçları eğitimi uygulamasından sonra bu çekimser yaklaşımı terk ettikleri görülmüştür. Öğretmen adayları eğitim uygulaması sonunda, bu araçların ders içeriğini zenginleştirmesi yönüne vurgu yapmışlardır. Öğretmen adaylarının Web 2.0 araçlarını çağa ayak uydurmak ile ilişkilendirdikleri belirlenmiştir. Adayların Web 2.0 araçlarını öğrenmeye istekli olmalarına karşın kendi kendilerine keşfetme konusunda sorun yaşadıkları tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının bu araçları kullanırken en sık karşılaştıkları engeller; ekonomik problemler, yabancı dil engeli ve teknik problemler ve deneyim eksikliğidir. Öğretim teknolojilerinin soyut konuların somutlaştırılmasında kullanılabileceğine değinilmiştir. Öğretmen yetiştirme programlarında sağlanacak eğitimlerin teknolojik olarak donanımlı ortamlarda gerçekleşmesi, bu eğitimlerde alternatif araçların tanıtılarak öğretmenlerin kendilerine yönelik olanları tercih etme seçeneği olduğunun vurgulaması, öğretmen adaylarının uygulama yapmalarının sağlanması ve kendilerine geri dönütler verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the name Web 2.0 tools are used for web tools that turn individuals from being just readers to being both readers and managers. In addition to being social media tools frequently used in daily life, these Web 2.0 tools also provide great service and development in the field of education and are referred to as instructional technologies. Examples of some of the usage areas of instructional technologies in education include presentation preparation, measurement-evaluation, design preparation, educational games, virtual trip observation, virtual classrooms, and these examples are increasing day by day due to their constant updates. To successfully implement technology-integrated education, teachers must have the knowledge and competence to use technological devices and virtual platforms effectively. Effective use of instructional technologies by future teachers is important to follow the developing world simultaneously. Teacher training programs play an important role here. Since teachers will be the representatives and guides of the citizen profile that society wants to raise, future teachers must be aware of technological developments and equipped in line with these developments. This study aimed to enable social studies teacher candidates to gain knowledge, skills, and experience about instructional technologies, and to evaluate their experiences and opinions regarding the Sample Web 2.0 Tools in Social Studies Teaching training application designed for teacher candidates. Priority was given to the demands of prospective teachers regarding which Web 2.0 tools would be introduced in educational practice, and these tools were classified in terms of their intended use. In this context, Web 2.0 tools training applications; are divided into categories such as presentation preparation, virtual exhibition, virtual tour-observation, cartoon preparation, animation preparation, measurement and evaluation, mind map creation, virtual classroom, virtual book, graphic design, and geography teaching. Instructional technologies in the said categories; It was determined according to criteria such as ease of use, free use, and being up-to-date. Semi-structured interviews were conducted before designing the Sample Web 2.0 Tools in Social Studies Teaching training. By evaluating the demands and needs of the candidates, Sample Web 2.0 Tools in Social Studies Teaching training was designed and presented in a total of 16 sessions. After the application, teacher candidates prepared lesson plans using instructional technologies and presented them in the Social Studies Teaching II course. The author observed these presentations and received copies of the lesson plans from the candidates. At the end of the process, semi-structured interviews were held for the second time. Data obtained from semi-structured interviews were analyzed through the MAXQDA program. As a result of the research, it was seen that although prospective teachers were hesitant about the use of Web 2.0 tools due to their low evaluation of their technological aptitude and limited knowledge of these tools, they abandoned this hesitant approach after the implementation of Web 2.0 tools training. At the end of the training, prospective teachers emphasized that these tools enriched the course content. It was determined that teacher candidates associated Web 2.0 tools with keeping up with the times. It has been determined that although candidates are willing to learn Web 2.0 tools, they have problems in discovering them on their own. The most common obstacles that teacher candidates encounter when using these tools are; economic problems, foreign language barriers, technical problems, and lack of experience. It was mentioned that instructional technologies can be used to concretize abstract subjects. It has been suggested that the training to be provided in teacher training programs should take place in technologically equipped environments and that alternative tools should be introduced in these training, emphasizing that teachers have the option of choosing the ones that suit them and that prospective teachers should be enabled to practice and given feedback.