Hidrazon temelli bazı hibrit moleküllerin sentezi ve biyolojik aktivitelerinin incelenmesi
Synthesis and investigation of biological activities of some hydrazone-based hybrid molecules
  1. Tez No: 868886
  2. Yazar: ESRA ÇEÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: hidrazit, hidrazon, antimikrobiyal, antioksidan, anti kanser, hydrazide, hydrazone, antimicrobial, antioxidant, anti-cancer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez çalışmasında, belirlenen hidrazit birleşiklerinden 12 adet açilhidrazon türevi sentezlenerek biyolojik aktivite testleri gerçekleştirildi. Bu çalışmanın ilk aşamasında hazırlanan hidrazit türevleri (2a-l) asit katalizörlüğünde furan-2-karboksialdehit ve Pirol-2-karboksaldehit ile tepkimeye sokularak açilhidrazon türevleri (3a-l) sentezlendi. Sentezlenen moleküller FT-IR, 1H-NMR ve 13C APT-NMR gibi spektroskopik teknikler kullanılarak kimyasal yapıları aydınlatıldı. Bu çalışmanın son aşamasında sentezlenen türevlerin antioksidan, antimikrobiyal ve anti kanser aktiviteleri biyokimyasal yöntemlerle araştırıldı. Deneysel çalışmalar sonucunda kullanılan bileşiklerin anti kanser aktivite denemelerinde bütün maddelerin, kullanılan mikroorganizmalar üzerinde belirgin bir etkiye sahip oldukları belirlendi. Bileşiklerin invitroşartlarda önemli ve farklı biyolojik aktivitelere sahip olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In the thesis study, 12 acylhydrazone derivatives were synthesized from the hydrazide compounds determined and biological activity tests were carried out. In the first stage of the study, acylhydrazone derivatives (3a-l) were synthesized by reacting the prepared hydrazide derivatives (2a-l) with furan-2-carboxyaldehyde and Pyrrole-2-carboxaldehyde under acid catalysis. The chemical structures of the synthesized molecules were elucidated using spectroscopic techniques such as FT-IR, 1H-NMR and 13C APT-NMR. In the final stage of the study, the antioxidant, antimicrobial and anticancer activities of the synthesized derivatives were investigated using biochemical methods. As a result of experimental studies, it was determined that all substances had a significant effect on the microorganisms used in the anti-cancer activity trials of the compounds used. It was determined that the compounds had important and different biological activities under in vitro conditions.