1,2 dimetilhidrazin ile kolorektal kanser oluşturulan sıçanlarda velenyum, vitamin E ve levamizolün etkileri
The Effects of selenium, vitamin E and, levamisole on 1,2 dimethyldrazine induced colorectal cancer in rats
  1. Tez No: 86897
  2. Yazar: OKAY MEHMET ERGENOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YALÇIN KEKEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: 2 Dimetilhidrazin, Selenyum, Vitamin E, Levamizol, Kolorektal kanser. rv xc. DOKÜMAfffltVPN MHBCUf, 2 Dimethylhydrazine, Selenium, Vitamin E, Levamisole, Colorectal cancer
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET 1,2 DIMETILHIDRAZIN İLE KOLOREKTAL KANSER OLUŞTURULAN SIÇANLARDA SELENYUM, VİTAMİN E VE LEVAMİZOLÜN ETKİLERİ Bu çalışmada 1,2 dimetilhidrazin verilerek kolorektal karsinom oluşturulan sıçanlarda; selenyum, vitamin E ve levamizolün, karsinom oluşumu ve gelişimi üzerine olan etldlerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada 150-200 gram ağırlığında 140 adet, Wistar Albino cinsi dişi sıçan kullanıldı. Sıçanlar, her grupta 20 sıçan bulunan biri kontrol ve altısı deney grubu olarak yedi gruba ayrıldı. Deney grubundaki sıçanlar 20 hafta ilaç verilerek 28 hafta boyunca takip edildi. 28. hafta sonunda sakrifiye edilen sıçanlarda şüpheli bulunan tüm lezyonlardan örnek alınarak kolorektal kanser açısından incelendi. Kolorektal tümör görülme sıklığı selenyum ve selenyum ile levamizolün birlikte verildiği sıçanlarda daha düşük bulundu (p0.05). Bu bulgular ışığında, selenyum ve E vitamininin sıçanlarda 1,2 dimetilhidrazin ile oluşturulan kolorektal tümörlerin insidansını azalttığı, levamizolün ise herhangi bir etkisinin olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF SELENIUM, VİTAMİNE E, AND LEVAMISOLE ON 1,2 DIMETHYLHYDRAZINE INDUCED COLORECTAL CANCER IN RATS This study aimed to investigate the effects of selenium, vitamin E, and levamisole on the occurrence and development of carcinoma in rats which were administered 1,2 dimethylhydrazine to develop colorectal carcinoma. 140 Wistar Albino female rats which weighed 150-200 gram were used in this study. The rats were separated into seven groups one of which was control group and the other six groups were experimental groups: there were 20 rats in each group. The rats in the experimental groups received drugs for 20 weeks and observed for 28 weeks. At the end of 28th week, sample taken from all suspected lesions of the sacrificed rats for examined with respect to the colorectal cancer. The incidence of the colorectal tumor was found to be lower in the rats which were given selenium, selenium and levamisole together than the rats which were given only 1,2 dimethylhydrazine (p0.05). Selenium and vitamin E that we used in our study can be said to reduce the incidence of colorectal tumor in the rats which were injected through the administration of the 1,2 dimethylhydrazine, however, levamisole can be said to have no effect.