Recovery of antimony from smelter slag
İzabe tesisi cürufundan antimon kazanımı
  1. Tez No: 869058
  2. Yazar: AHMEDALJAALI IBRAHIM IDREES IBRAHIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ALTINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Cüruf, Antimon, Liç, Hidroliz, Slag, Antimony, Leach, Hydrolysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Antimon (Sb), metallerin sertleştirilmesinde, korozyona ve yangına karşı korunmada, kağıt, plastik ve boya endüstrisi gibi birçok alanda kullanım alanına sahiptir. Antimon cevheri ekonomik değer-tedarik riski açısından kritik hammaddelerden biri olarak kabul edilmektedir. Dünyanın en büyük antimon tedarikçisi konumundaki Çin'in son yıllardaki politika değişimleri sonucunda antimon üretimini azaltması da kaynak güvenliği açısından diğer ülkeler için risk oluşturmaktadır. Dünyada tespit edilen antimon rezervlerinin 2050 yılında biteceği öngörülmektedir. Bu nedenle, ikincil kaynaklardan (akü, izabe tesisi cürufu gibi) Sb'un geri kazanımı önem arz etmektedir. Literatürde antimon cevherinden Sb üretimi ile ilgili çok sayıda çalışma bulunurken, pirometalurjik işlem neticesinde cüruf içinde kalan Sb'un hidrometalurjik yöntemler kullanılarak geri kazanımı ile ilgili çalışmalar sınırlıdır. Bu tez kapsamında bir antimon izabe tesisi cürufundan Sb kazanımı için bir proses geliştirilmesi planlanmaktadır. - Hammadde karakterizasyonu ve öğütme -Cüruftaki Sb'un HCL çözücü ile atmosferik şartlarda çözeltiye alınması ve antimonun çözünme kinetiği incelenecektir. -hidroliz testleri -Taguchi yaklaşımından yararlanılarak hidroliz ve yöntemleri ile çözeltiden Sb'un farklı formlarda kazanımı araştırılacaktır Nihai olarak, atık halde stok sahasında bulunan ve oldukça yüksek ekonomik değere sahip bir cürufun, önemli bir hammadde kaynağı olabileceği ortaya konacaktır, Sb kazanımı neticesinde geriye kalacak olan liç artığının çevreye olan zararı en aza indirilecektir.
Özet (Çeviri)
Antimony (Sb) has many uses in the industry such as; in the hardening of metals, protection against corrosion and fire, paper, plastic and paint. It was accepted in the world that antimony ore is one of the most critical raw materials based on its economic value versus supply-risk. China, the world's largest supplier of antimony, has reduced its antimony production as a result of policy changes in recent years and created a risk for other countries in terms of resource security. It is predicted that antimony reserves detected in the world will end up in 2050. Therefore, the recovery of Sb from secondary sources (such as battery, smelter slag) is important. Although there are many studies on the production of Sb from an antimony ore in the literature, studies focused on the recovery of Sb remaining in the slag after the pyrometallurgical process by using hydrometallurgical methods are limited. Within the scope of this thesis, a process is planned to be developed for the recovery of antimony from the slag of an antimony smelting facility. -Raw material characterization and grinding -Dissolution of Sb in the slag with HCl solvent under atmospheric conditions and investigation of the dissolution kinetics of antimony will be carried out. -Hydrolysis tests -Utilizing the Taguchi approach, the recovery of Sb in different forms from the solution will be investigated through hydrolysis and related methods. Ultimately, it will be revealed that the slag, which is present in waste form in the stock area and has significant economic value, can be an important raw material source. The environmental impact of the leach residue remaining after Sb recovery will be minimized.