Endometrial hiperplazilerde atipi varlığının delta nötrofil indeks, nötrofil-lenfosit oranı ve platelet-lenfosit oranı ile ilişkisi
The relationship of the presence of atypia with in endometrial hyperplasia and delta neutrophil i̇ndex, neutrophil-lymphocyte ratio and platelet-lymphocyte ratio
  1. Tez No: 869249
  2. Yazar: ESRA GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: delta nötrofil indeksi, edometrial hiperplazi, endometrial intraepitelyal neoplazi, endometrium kanseri, nötrofil-lenfosit oranı, platelet-lenfosit oranı, delta neutrophil index, endometrial hyperplasia, endometrial intraepithelial neoplasia, endometrial cancer, neutrophil-lymphocyte ratio, platelet-lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışmada endometrial hiperplazilerde atipi varlığı ile delta nötrofil indeksi (DNI), nötrofil lenfosit oranı (NLO) ve platelet lenfosit oranı (PLO) düzeylerinin değişip değişmediğinin araştırılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Eylül 2019-Aralık 2022 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Jinekoloji kliniğine başvurup histerektomi yapılan hastaların patoloji sonucu incelenerek atipili endometrial hiperplazi, atipisiz endometrial hiperplazi ve normal endometrial bulgular olarak raporlanan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, yaş, boy, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi (VKİ), gravida ve paritesi, menopoz durumu ve yaşı, endometrial kalınlık, patoloji sonucu ve hemogram parametreleri değerlendirilerek her üç grubun verileri 29.0.1.0 (171) SPSS versiyonu kullanılarak karşılaştırıldı. Hematolojik parametreler; otomatik hematoloji analiz cihaz sistemi (ADVIA 2120, Siemens® Healthcare, Almanya) kullanılarak hesaplandı. Bulgular: Preoperatif dönemde bakılan hemogram parametrelerinden DNI değerleri gruplar arasında anlamlı farklılık bulundu. Gruplar arasında atipili gruptaki hastaların DNI değerlerinin diğer gruplardaki hastalardan daha yüksek tespit edildi (p=0,011). Hemoglobin, nötrofil, lenfosit, monosit, platelet, MPV, RDW, NLO, PLO değerleri açısından gruplar arasında istatistiksel farklılık saptanmadı (sırası ile p=0,267; p=0,457; p=0,816; p=0,969; p=0,938; p=0,095; p=0,599; p=0,564; p=0,747). Sonuç: Endometrial hiperplazilerdeki DNI düzeyi normal endometrial bulguları olan hastalardan yüksek tespit edilmiştir. Dahası endometrial hiperplazide atipi varlığı atipisiz olgulara göre DNI düzeyini anlamlı şekilde yükseltmiştir. Ancak NLO ve PLO düzeylerinde atipi varlığı ile anlamlı ilişki tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate whether delta neutrophil index (DNI), neutrophil lymphocyte ratio (NLR) and platelet lymphocyte ratio (PLR) levels change with the presence of atypia in endometrial hyperplasia. Materials And Methods: The pathology results of the patients who applied to Ankara Bilkent City Hospital Gynecology clinic and underwent hysterectomy between September 2019 and December 2022 were examined and the patients reported as endometrial hyperplasia with atypia, endometrial hyperplasia without atypia and normal endometrial findings were included in the study. The demographic characteristics of the patients, age, weight, height, body mass index (BMI), gravida and parity, menopausal status and age, endometrial thickness, pathology result and hemogram examination were evaluated as a whole, and the data of all three groups were compared using the SPSS 29.0.1.0 (171) version and their significance was evaluated. Hematological parameters; calculated using the automatic hematology analyzer system (ADVIA 2120, Siemens® Healthcare, Germany). Results: DNI values, one of the hemogram parameters examined in the preoperative period, were found to have a significant difference between the groups. Among the groups, it was determined that the DNI values of the patients in the atypia group were higher than the patients in the other groups (p=0.011) No statistical difference was detected between the groups in terms of hemoglobin, neutrophil, lymphocyte, monocyte, platelet, MPV, RDW, NLR and PLO values (respectively, p=0.267; p=0.457; p=0.816; p=0.969; p=0.938; p=0.095; p=0.599; p=0.564; p=0.747). Conclusion: DNI level in endometrial hyperplasia patients was found to be higher than in patients with normal endometrial findings. Moreover, the presence of atypia in endometrial hyperplasia significantly increased the DNI level compared to cases without atypia. However, no significant relationship was detected with the presence of atypia in NLR and PLR levels.