Yenidoğanlarda sabitleyici bantların ciltte kalma süresinin cilt hasarı üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of the time the stabilizer taps stay on the skin on skin damage in newborn
- Tez No: 869295
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA EREN FİDANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Cilt Hasarı, Epidermis, Sabitleyici Bantlar, Yenidoğan Hemşiresi, Newborn, Skin Damage, Epidermis, Stabilization Tapes, Newborn Nurse
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Araştırma, yenidoğanlarda göğüs, abdominal ve alt esktremite bölgelerine ısı takibi için yapıştırılan propların sabitleyici bantlarının ciltte kalma süresi ile cilt hasarı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, randomize kontrollü deneysel tasarımda, Ağustos 2023-Aralık 2023 tarihleri arasında, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi görmekte olan 37.-40. haftalar arası 60 yenidoğan ile yapıldı. Yenidoğanlar basit rastgele randomizasyon ile deney grubu (n=30) ve kontrol grubu (n=30) olarak atandı. Deney grubunda sabitleyici bantların ciltte kalış süresi 2 saat, kontrol grubunda ise sabitleyici bantların ciltte kalış süresi klinik rutinde uygulanan 4 saat olarak uygulandı. Sabitleyici bantlar ciltte üç farklı bölgede yapıştırıldı ve saat yönünde değiştirildi. Veriler, Yenidoğan Tanıtıcı Bilgi Formu, Yenidoğan Cilt Durum Değerlendirmesi Ölçeği (NSCS) ve Yenidoğan Cilt Risk Değerlendirme Ölçeği (NSRAS) kullanılarak toplandı. Veriler analizinde tanımlayıcı istatistikler, tekrarlı ANOVA, Pearson Korelasyon testi ve Pearson Ki Kare test istatistiklerinden faydalanıldı. p0,05). Sonuç: Sonuç olarak araştırmada cilt üzerindeki sabitleyici bantların ciltte kalış süresi kısaldıkça cilt hasarı oluşturma etkisi azalmıştır. Hemşirelerin yenidoğanlarda takip ve tedavi amaçlı materyalleri sabitlemek için cilde yapıştırılan bantların ciltte kalış süresine dikkat etmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was conducted to evaluate the relationship between the duration of the fixing tapes of the probes attached to the chest, abdominal and lower extremity regions of newborns for temperature monitoring and skin damage. Materials and Methods: The research was conducted in a randomized controlled experimental design between August 2023 and December 2023. The 37th-40th year is being treated in the Neonatal Intensive Care Unit of Etlik Zübeyde Hanım Gynecology Training and Research Hospital. It was done with 60 newborns between weeks. Newborns were assigned to the experimental group (n = 30) and control group (n = 30) by simple randomization. In the experimental group, the duration of the fixative tapes to stay on the skin was 2 hours, and in the control group, the duration of the fixative tapes to stay on the skin was 4 hours, which is applied in the clinical routine. Stabilizer tapes were adhered to three different areas on the skin and changed clockwise. Data were collected using the Newborn Information Form, Newborn Skin Condition Assessment Scale (NSCS) and Newborn Skin Risk Assessment Scale (NSRAS). Descriptive statistics, repeated measures ANOVA, Pearson Correlation test and Pearson Chi Square test statistics were used in data analysis. p0.05). Conclusion: As a result, in the study, the effect of the fixative tapes on the skin on causing skin damage decreased as the duration of stay on the skin shortened. It is important for nurses to pay attention to the duration of stay of the tapes attached to the skin to fix the materials for follow-up and treatment purposes in newborns.