Papiller tiroid kanserinde multisentrisite için prediktif faktörler
Predictive factors for multicentricity in papillary thyroid cancer
  1. Tez No: 869611
  2. Yazar: ALİŞAN ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT TURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İmmünohistokimyasal belirteçler, Multisentrisite, Multifokalite, Papiller Tiroid Kanseri, İmmunohistochemical markers, multicentricity, multifocality, Papillary Thyroid Cancer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Papiller Tiroid Kanseri (PTK) hastalarında multisentrisiteyi ön görmek için klinikopatolojik ve biyomoleküler parametrelerin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2017 – Ekim 2023 tarihler arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde total tiroidektomi yapılan ve histopatolojik sonucu PTK olan 18 yaş ve üstü tüm hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, multisentrisite-multifokalite durumu, tümör boyutu, lenf nodu durumu, lenfovasküler-perinöral invazyon durumu, preoperatif ince iğne aspirasyon biyopsisi tanısı, tiroidit varlığı, tümörün kapsül invazyon durumu ve PTK'nın alt histolojik tipi, ayrıca tümörün, immünohistokimyasal belirteçlerden HBME-1, CD56, galektin-3, sitokeratin-19, BRAFV600E ve ß-Catenin durumu kaydedilmiştir ve tüm bu parametreler ile hastaların multisentrisite durumu karşılaştırılmıştır. Bulgular: Toplam 108 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Klinikopatolojik parametrelerden sadece multifokalite ile, immünohistokimyasal belirteçlerden CD56, BRAFV600E ve ß-Catenin ile multisentrisite arasında istatistiksel olarak ilişki bulunmuştur (p0.05). Sonuç: PTK'da multisentrisitenin preoperatif olarak ön görülebilmesi ameliyat şeklini belirlenmesi açısından önemlidir. Çalışmamızda tespit etmiş olduğumuz multisentrisiteyi etkileyen immünohistokimyasal belirteçlerin ameliyat öncesi yapılan İİAB ve lobektomi materyallerinde çalışılarak ameliyatın tipini seçmede yardımcı olabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to investigate clinicopathological and biomolecular parameters to predict multicentricity in Papillary Thyroid Cancer (PTC) patients. Materials and Methods: The study was planned retrospectively, and the records of all patients aged 18 and over who underwent total thyroidectomy at the Adana City Training and Research Hospital General Surgery clinic between January 2017 and October 2023 and whose histopathological result was PTC were included in the study. Patients' age, gender, multicentricity-multifocality status, tumor size, lymph node status, lymphovascular-perineural invasion status, preoperative fine needle aspiration biopsy diagnosis, presence of thyroiditis, capsule invasion status of the tumor and sub-histological type of PTC, as well as the tumor's , immunohistochemical markers HBME-1, CD56, galectin-3, cytokeratin-19, BRAFV600E and ß-Catenin status were recorded, and all these parameters were compared with the multicentricity status of the patients. Results: A total of 108 patients were included in the study. A statistical relationship was found only between multifocality, one of the clinicopathological parameters, and multicentricity, one of the immunohistochemical markers, CD56, BRAFV600E and ß-Catenin (p0.05). Conclusion: Preoperative prediction of multicentricity in PTC is vital in determining the type of surgery. The immunohistochemical markers affecting multicentricity that we detected in our study may help choose the type of surgery by studying preoperative FNAB and lobectomy materials.