Yükseköğretim kurumlarını destekleme vakıflarında muhasebe bilgi sistemi ve bir uygulama
Accounting information system in foundations supporting higher education institutions and an application
- Tez No: 869612
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DERAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vakıf, muhasebe, muhasebe bilgi sistemi, endüstri 4.0, Foundation, accounting, accounting information system, industry 4.0
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tarsus Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Sanayi devriminden itibaren küresel ve ulusal çapta iktisadi büyümenin sürekli devam etmesi insanların ihtiyaçlarında değişime ve artışa neden olmuştur. Toplumun gereksinimlerini karşılamasından dolayı kâr amacı gütmeyen kuruluşların varlığı büyük önem taşımaktadır. Bu kuruluşlardan vakıflar, günümüzde kamu sektörü ve özel sektörden sonra“üçüncü sektör”olarak tanımlanmaktadır. Vakıfların faaliyetlerini genişletmesi ve bağışlarını artırmasının bir yolu, iç ve dış paydaşlarına gerçeğe uygun ve doğru bilgiyi sağlamasıyla mümkün olacaktır. Bu kapsamda çalışmanın amacı, kâr amacı gütmeyen kuruluşlardan vakıfların gerçeğe uygun bilgi sunumunu sağlayacak muhasebe bilgi sisteminin oluşturulmasına ilişkin öneriler geliştirmektir. Bu tez çalışmasının kapsamını, Antalya Üniversite Destekleme Vakfına ait muhasebe bilgi sistemi oluşturmaktadır. İlgili vakıf örneklem olarak alınmış ve doküman inceleme tekniğiyle elde edilen veriler nitel araştırma yöntemlerinden vaka analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda vakıf muhasebe bilgi sistemi uygulamasında maliyet seçeneği, bütçe, finansal tablolar, hesap planı gibi unsurlarda düzenlemeler yapılması gerektiği tespit edilmiştir. Vakıf muhasebe bilgi sistemleri kapsamında yer alması gereken bazı dokümanların oluşturulmadığı, bütçeye ilişkin uygulama birliğinin sağlanmadığı, iç denetim faaliyetlerine ilişkin uygulamalar bulunmakla birlikte kapsamlı bir iç kontrol sisteminin bulunmadığı, mevzuata göre düzenlenmesi zorunlu finansal tabloların gerçeğe uygun finansal tablo sunumunda yetersiz kaldığı bulgularına ulaşılmıştır. Bulgular doğrultusunda vakıflara ilişkin muhasebe bilgi sistemi model önerisi geliştirilmiş, vakıf bütçe ve muhasebe işlemlerine ilişkin yasal düzenleme önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The continuous global and national economic growth since the industrial revolution has led to a change and increase in people's needs. The existence of non-profit organisations is of great importance as they meet the needs of the society. Today, foundations are defined as the 'third sector' after the public and private sectors. One way for foundations to expand their activities and increase their donations will be possible by providing factual and accurate information to their internal and external stakeholders. In this context, the aim of this study is to develop recommendations on the establishment of an accounting information system that will ensure the presentation of truthful information by foundations, which are non-profit organisations. The scope of this thesis is the accounting information system of Antalya University Support Foundation. The related foundation was taken as a sample and the data obtained by document review technique were analysed by case analysis method, one of the qualitative research methods. As a result of the study, it was determined that arrangements should be made in elements such as cost option, budget, financial statements, account plan in the foundation accounting information system application. It was found that some documents that should be included in the scope of foundation accounting information systems have not been created, there is no unity of practice regarding the budget, although there are practices regarding internal audit activities, there is no comprehensive internal control system, and the financial statements that must be prepared according to the legislation are insufficient in presenting fair financial statements. In line with the findings, an accounting information system model proposal for foundations has been developed, and legal regulations on foundation budget and accounting transactions have been proposed.