Algılanan yönetici desteğinin örgütsel bağlılık üzerine etkileri: Telekomünikasyon sektöründe çalışanlar üzerine bir araştırma
Effects of peirceived manager support on organizational commitment: A research on employees in the telecommunications sector
  1. Tez No: 869610
  2. Yazar: SİNEM SOYDAŞ ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan yönetici desteği, Örgütsel bağlılık, Telekomünikasyon, Perceived manager support, Organizational commintment, Telecommunication
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma algılanan yönetici desteğinin örgütsel bağlılık üzerine etkilerini görebilmek amacı ile hazırlanmıştır. Araştırma Telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın 6 ildeki toplam 300 çalışanı ile sınırlıdır. Seçilecek örneklemin temsil ediciliğinin yüksek olacağı varsayılmaktadır. Algılanan Yönetici Desteği Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeğine verilen cevaplara göre ilişkilendirme yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak 'Algılanan Yönetici Desteği Ölçeği' ve 'Üç Boyutlu Örgütsel Bağlılık Ölçeği' kullanılmıştır. Veriler Google Formlar üzerinden hazırlanan anket formu ile online olarak toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler bilgisayar ortamında IBM SPSS Statistics for Windows, Version 22.0 (SPSS INC., Chicago, IL, USA) istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan çalışanların tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde analizlerinden, ölçeğin incelenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Araştırma değişkenlerinin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek üzere Kurtosis (Basıklık) ve Skewness (Çarpıklık) değerleri incelenmiştir. Telekomünikasyon sektöründe yapılan çalışmanın sonucuna göre, çalışanların“yönetici desteği”ortalaması yüksek olarak saptanırken örgütsel bağlılığa yönelik; aritmetik ortalama, standart sapma ve minimum-maksimum düzeyleri incelendiğinde ortalaması yüksek olan özellikler“duygusal bağlılık, normatif bağlılık, devam bağlılığı”şeklinde sıralanmaktadır Çalışanların Yönetici Desteği ve örgütsel bağlılık düzeylerini belirleyen alt boyutlar olan örgütsel bağlılık genel, duygusal bağlılık, devam bağlılığı, normatif bağlılık arasındaki ilişkiler incelendiğinde; örgütsel bağlılık genel ve duygusal bağlılık ile yönetici desteği arasında pozitif orta, devam bağlılığı ve normatif bağlılık ile yönetici desteği arasında pozitif zayıf düzeyde korelasyon bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared to examine the effects of perceived managerial support on organizational commitment. The research is limited to a total of 300 employees of a company operating in the telecommunications sector in six provinces. It is assumed that the selected sample will have a high level of representativeness. Associations have been made based on the responses to the Perceived Managerial Support Scale and the Organizational Commitment Scale. 'Perceived Managerial Support Scale' and 'Three-Dimensional Organizational Commitment Scale' were used as data collection tools. The data have been collected online via a survey form prepared on Google Forms. The data obtained in the research have been evaluated using IBM SPSS Statistics for Windows, Version 22.0 (SPSS INC., Chicago, IL, USA) statistical program on computer environment. Frequency and percentage analyses have been used to determine the descriptive characteristics of the participating employees, and mean and standard deviation statistics have been used to examine the scale. Kurtosis and Skewness values have been examined to determine whether the research variables have showed a normal distribution. According to the results of the study, while the average of“managerial support”of the employees has been found to be high, regarding organizational commitment; when the arithmetic mean, standard deviation, and minimum-maximum levels have been examined, the characteristics with high averages are ranked as“emotional commitment, normative commitment, continuance commitment.”When examined the relationships between the sub-dimensions determining the levels of employees' managerial support and organizational commitment, which are organizational commitment in general, emotional commitment, continuance commitment, and normative commitment; it has beeb found that there is a positive moderate correlation between general organizational commitment and emotional commitment with managerial support, and a positive weak correlation between continuance commitment and normative commitment with managerial support.