Kadınlarda sinderella sendromu,toplumsal cinsiyet rolleri ve flört şiddeti tutumu arasındaki ilişki
The relationship between cinderella syndrome, gender roles and date violence attitudes in women
- Tez No: 869617
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM VURAL BATIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sinderella sendromu, Külkedisi sendromu, Toplumsal cinsiyet rolleri, Flört şiddeti, Cinsiyet eşitliği, Geleneksel cinsiyet rolü, Cinderella syndrome, Gender roles, Intimate partner violence attitude, Gender equality, Traditional gender role
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın ve Aile Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırma, kadınlarda Sinderella Sendromu, toplumsal cinsiyet rolleri ve flört şiddeti tutumu arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeline göre yürütülen araştırmaya 18 yaş üstü toplam 511 kadın katılmıştır. Veri toplama araçları olarak“Sinderella Sendromu Ölçeği, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği ve Yakın İlişkilerde Şiddete Yönelik Tutum Ölçeği-GGF”kullanılmıştır. Araştırmada katılımcıların tamamının (n=511) toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin eşitlikçi tutumlara sahip olduğu belirlenmiştir. Araştırma bulguları, Sinderella Sendromu ile toplumsal cinsiyet rolleri ve flört şiddeti tutumu arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Sinderella Sendromu, Erkek Cinsiyet rolü, Kadın Cinsiyet rolü, Evlilikte Cinsiyet rolü ve Eşitlikçi Cinsiyet rolü ile negatif yönde; Geleneksel Cinsiyet rolü ile pozitif yönde anlamlı ilişkiler göstermektedir. Ayrıca, Sinderella Sendromu ile Yakın İlişkilerde Şiddete Yönelik Tutum Ölçeği alt boyutları olan Şiddet, Kontrol, İstismar ve toplam flört şiddeti tutumu arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin geleneksel tutumların ve Sinderella Sendromunun flört şiddeti tutumunu anlamlı ölçüde yordadığı belirlenmiştir. Flört şiddeti tutumunu birinci sırada“Evlilikte Cinsiyet Rolü”, ikinci sırada“Sorumluluktan Kaçma”ve üçüncü sırada ise“Geleneksel Cinsiyet Rolü”anlamlı olarak yordamaktadır. Bu sonuçlar, toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin eşitlikçi tutumların artmasıyla flört şiddetine ilişkin kabul edici tutumların azaldığını ve Sinderella Sendromu düzeyinin artmasıyla birlikte kişilerin flört şiddetine yönelik kabul edici tutumlarının arttığını ortaya koymaktadır. Araştırmadan elde edilen diğer sonuçlara göre Sinderella Sendromu ve flört şiddeti tutumu yaşam yerine, eğitim düzeyine ve çalışma durumuna göre anlamlı farklılıklar göstermektedir. Kırsalda yaşayan kadınların şehirde yaşayanlara göre Sinderella Sendromu düzeyi ve flört şiddetini kabul edici tutumları daha yüksektir. Eğitim düzeyi düşük olan kadınların ve çalışmayan kadınların Sinderella Sendromu düzeyi ve flört şiddetini kabul edici tutumlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study aims to examine the relationships between The Cinderella Syndrome Scale, The Gender Roles Attitude Scale, and The Turkish Intimate Partner Violence Attitude Scale-Revised. A total of 511 women over the age of 18 participated in the research, which was conducted according to the relational screening model, one of the quantitative research methods.“The Cinderella Syndrome Scale, The Gender Roles Attitude Scale, and The Turkish Intimate Partner Violence Attitude Scale-Revised”were used as data collection tools. In the study, it was determined that all participants (n = 511) had egalitarian attitudes towards gender roles. The study's findings indicate significant relationships between Sinderella Syndrome, gender roles, and intimate partner violence attitude. Sinderella Syndrome shows negative correlations with Male Gender Role, Female Gender Role, Gender Role in Marriage, and Egalitarian Gender Role; and a positive correlation with Traditional Gender Role. Additionally, significant positive relationships were found between Sinderella Syndrome and the sub-dimensions of intimate partner violence attitude, namely Violence, Control, Abuse, and total point. It was determined that traditional attitudes regarding gender roles and Cinderella Syndrome significantly predicted intimate partner violence attitude. Partner violence attitude is significantly predicted by“Gender Role in Marriage”in the first place,“Escape from Responsibility”in the second place and“Traditional Gender Role”in the third place. These results reveal that as egalitarian attitudes towards gender roles increase, accepting attitudes towards partner violence decrease, and as the level of Cinderella Syndrome increases, people's accepting attitudes towards partner violence increase. According to other results obtained from the research, Sinderella Syndrome and intimate partner violence attitudes significantly differ according to gender roles, place of residence, and educational level. Participants living in urban and metropolitan areas exhibit lower levels of Sinderella Syndrome and acceptance of intimate partner violence compared to those living in rural areas. Similarly, as the educational level increases, the acceptance of Sinderella Syndrome and intimate partner violence attitude decreases.