Debussy'nin 'Pour le Piano' adlı eserinin müzikal ve teknik açıdan analizi
Musical and technical analysis of Debussy's 'Pour le Piano'
- Tez No: 869618
- Danışmanlar: PROF. GÜLDEN GÖKŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Debussy, Pour le piano, empresyonizm, müzikal analiz, piyano, Debussy, Pour le piano, impressionism, musical analysis, piano
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada Debussy'nin“Pour le Piano”adlı eseri, müzik tarihindeki yeri, biçimsel ve armonik özellikleri ve piyano icra teknikleri detaylı bir şekilde incelenmiş, Türkçe piyano edebiyatında henüz hakkında bir araştırma yapılmamış olan bu eser hakkında akademik bir çalışma yürütülmüş ve piyanistler, piyano eğitmenleri ve piyano bölümü öğrencileri için bir kaynak sağlamak amaçlanmıştır. Bu hedefe ulaşmak için, doküman analizi ve betimsel analiz gibi nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. İlk olarak, besteci ve eser hakkında elde edilen tarihsel bilgiler betimsel bir analizle incelenmiş, ardından yazılı kaynaklardan elde edinilen bilgiler doğrultusunda eserin urtext edisyon notaları doküman olarak ele alınmış ve son olarak, eser form, armoni, stil ve piyano icra teknikleri açısından belirlenen kriterler çerçevesinde detaylı bir şekilde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, Debussy's work“Pour le Piano”was examined in detail in terms of its place in music history, formal and harmonic features, and piano performance techniques. By conducting an academic study on this work, which has not yet been researched in the Turkish academic literature, aim to provide a resource for pianists, piano instructors and piano department students. To achieve this goal, qualitative research methods such as document analysis and descriptive analysis were used. First, the historical information obtained about the composer and the work was examined with a descriptive analysis, then the urtext edition notes of the work were handled as a document in line with the information obtained from written sources, and finally, the work was analyzed in detail in line with the criteria determined in terms of form, harmony, style and piano performance techniques.