Impact of religious investors on equity crowdfunding success
Dindar yatırımcıların paya dayalı kitle fonlama başarısına etkisi
  1. Tez No: 869616
  2. Yazar: NURSENA PANCAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT YAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Paya dayalı kitle fonlama, Başarı, Dindar yatırımcı, Anlatı filtresi, Şeri uyumluluk, Equity Crowdfunding, Success, Religious investors, Narrative filtering, Sharia compliance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, dini yatırımcıların paya dayalı kitle fonlamanın başarısı üzerindeki etkisini incelemektedir. Çeşitli ampirik araştırma teknikleri ve istatistiksel yazılımların bir arada kullanıldığı bu çalışma, Türkiye'de Fonbulucu Paya Dayalı Kitle Fonlama Platformu'nda 2021-2023 yılları arasında başarıyla finanse edilen 85 kampanyadan elde edilen verileri analiz etmektedir. Finanse edilen kampanyaların Şeriat uyum faaliyetlerinin paya dayalı kitle fonlama kampanyası üzerindeki etkisine ilişkin hipotezler formüle edilmektedir. İslami değer, yatırımcı sayısı, fonlama hedefi, ortalama ve maksimum yatırım, kitlesel fonlama başarısını etkileyen değişkenler olarak belirlenerek paya dayalı kitle fonlama başarısıyla ilişkilendirilerek analiz edilmiştir. Bu çalışma, dini yatırımcı davranışını temsil eden İslami değerin, anlatı filtrelemesine ve Şeriat uyumluluğuna dayalı olarak paya dayalı kitle fonlama projelerinin başarısını etkileyip etkilemediğini araştırmaktadır. Araştırmanın bulguları, İslami değerin kampanya başarısını önemli ölçüde ve olumlu yönde etkilediği sonucunu gösteriyor.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of religious investors on the success of equity-based crowdfunding. Employing a combination of various empirical research techniques and statistical software, the study analyzes data obtained from 85 campaigns successfully financed on the Fonbulucu Equity Crowdfunding Platforms in Turkey between 2021 and 2023. Hypotheses are formulated regarding the effect of Sharia compliance activities of funded campaigns on equity-based crowdfunding success. Islamic value, number of investors, funding target, average and maximum investment are identified as variables influencing crowdfunding success and thus analyzed in relation to equity-based crowdfunding success. This study investigates whether Islamic value, representing religious investor behavior, affects the success of equity-based crowdfunding projects, based on narrative filtering and Sharia compliance. The findings of the study conclude that Islamic value significantly and positively impacts campaign success.