Yaşlılık ve hareket araştırmalarında 'Beden zihin merkezleme' metodunun uygulanması ve çağdaş dans eseri üretilmesi
Application of the Body Mind Centering® (BMC®) method in aging and movement research and production of contemporary dance work
- Tez No: 869624
- Danışmanlar: PROF. TUĞÇE ULUGÜN TUNA
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Bale ve Dans, Sahne ve Görüntü Sanatları, Ballet and Dance, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Yaş alan bedenler, somatik çalışmalar, BMC® yaklaşımı, dans ve yaşlılık, topluluk, ekoloji, geleceksizlik, çoklu beden, rizom, bedenleştirme, Aging bodies, somatic studies, BMC® approach, dance and aging, community, ecology, futurelessness, multiple body, rhizome, embodiment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Modern Dans Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Tez/eser metninde, yaşlılıkta beden algısı, yaş alan bedene somatik bakış, BMC® yaklaşımının yaş alan bedenlerde uygulanması, analizi ve bu doğrultuda yapılabilecek bedensel çalışmalara odaklandım. 65 yaş üstü bireylerin katılımına açık olan somatik çalışmalarımda BMC® yaklaşımının gelişimsel hareket paternleri ve beden sistemleri üzerine olan yaklaşımını ele alarak yaş alan bedene yerleşen kalıpları inceledim. Avrupa'da ve Türkiye yaş alan bedene bakışın farklılıkları ve bu alanda yapılan çalışmaları örneklendirdim. Somatik araştırmaların yerel yönetimler tarafından nasıl ele alınabileceğini, yaşlı bakım evleri ve vb. kurumlarda yaş alan bedenlerle yapılabilecek çalışmaların nasıl daha yaratıcı kılabileceğini araştırdım. Yaş alan bedende somatik hareket araştırmalarının yanı sıra 20 yüzyılın ikinci yarısından günümüze kadar uzanan dansta yaşlılık algısını ele aldım. Farklı kültürlerde ve coğrafyalarda yaşlılık algısının danstaki görünürlüğünü inceledim. Bu deneyim ile How to A Score projesinin topluluk kavramının yaş alan bedenlerin bir araya gelmesinin koreografik yansımalarını Like a Rolling Stone solo eserinde deneyimlemeye çalıştım. Tezimde solo eserin üretim koşullarını, metodolojik, koreografik ve dramaturjik yaklaşımını ele aldım. Bu deneyim sonucunda yaşlanmanın koreograf ve dansçı olarak kendi bedenimde ve harekete bakış açımdaki yansımalarını analiz etmeye çalıştım.
Özet (Çeviri)
In my thesis, I focused on body perception in aging, the somatic view of the aging body, the application of the BMC® approach in aging bodies, its analysis, and possible physical studies in this direction. In my somatic studies open to the participation of individuals over 65 years old, I examined the patterns settled in the aging body by addressing the approach of the BMC® approach to developmental movement patterns and body systems. I exemplified the differences in the view of the aging body in Europe and Turkey and the studies conducted in this field. I researched how the local goverments can handle the somatic research, and creative studies that institutions such as eldery homes can do with aging bodies. In addition to somatic movement research in the aging body, I addressed the perception of aging in dance from the second half of the 20th century to the present. I examined the perception of aging in dance in different cultures and geographies. With this experience, I tried to experiment the choreographic reflections of the community concept of the How to A Score project coming together of aging bodies in the Like a Rolling Stone solo work. In my thesis, I discussed the production conditions of the solo work, its methodological, choreographic, and dramaturgical approach. As a result of this experience, I tried to analyze the reflections of aging in my body and my perspective on movement as a choreographer and dancer.