Renklerin dili ve ambalaj renklerinin satın alma davranışı üzerindeki etkisi: Kozmetik ürün ambalajları üzerine bir araştırma
The language of colors and the effect of packaging colors on buying behavior: A research on cosmetic product packaging
- Tez No: 869632
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Renkler, İletişim, Tasarım, Görsel İletişim, Reklamcılık, Ambalaj Tasarımı, Satın Alma, Tüketici, Colors, Communication, Design, Visual Communication, Advertising, Packaging Design, Purchasing, Consumer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Reklam ve tanıtım kampanyalarında temel hedef ürün üzerinde pozitif bir etki yaratmak ve akılda kalıcı olarak yönelime teşvik etmektir. Tüketici için ürünlerin sunum süreci ve ambalaj tasarımında kullanılan renkler de ürünü almadaki yönlendirici unsurlardan biridir. Ürünü anlatırken doğru mesajı vermek, tasarım öğeleri ve renklerin bir bütün olarak birbirini tamamlamasıyla mümkündür. Tüm renkler kendi içinde bazı anlamlar barındırmaktadır ve bu anlamlar uygulanan alana ve ürüne göre değişkenlik göstermekte, üretici firma ya da tasarımcı tarafından göz önünde bulundurulmaktadır. Duyguları ve fikirleri anlatmada renklerin doğru kullanımının rolü araştırmamızla birlikte açığa çıkacaktır. Bu araştırmada, renklerin üretmiş olduğu kendine has yapı ve dil irdelenecek, Görsel İletişim Tasarımında ortaya konulan çalışma ve ürünlerin üretilme aşamasında renkler bağlamında nasıl bir yol izlediği ve renk seçimleri incelenecektir. Kullanıcıların marka ambalajlarından beklentileri ve tüketim tercihleri hakkında bilgi alabilmek için anket uygulaması yapılacak, sonuçların desteklenmesi maksadıyla sürdürülebilir yaşama katkı sunan kozmetik markaların örnek ürün ambalajları incelenecektir. Çalışma sonucunda, ürün tasarımında yer alan renklerin kullanım biçimleri ve nedenleri somut bir biçimde ortaya koyulacak, kullanıcı gözünden bu sürecin ne denli gerekli olduğu verilerle analiz edilecektir. Ortaya çıkacak bu veriler aynı zamanda reklam sektöründe yer alan meslek gruplarının etkili reklam ve içerik üretimi aşamasına önemli ölçüde katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
The main goal of advertising and promotional campaigns is to create a positive impact on the product and to encourage it to be displayed in a memorable way. For the consumer, the distribution process and the colors used in the packaging design are also among the factors that affect the purchase of the product. Giving the right message when describing products is possible by complementing the design elements and colors as a whole. All colors have some meanings within themselves, and these meanings vary depending on the area and product applied, and are taken into consideration by the manufacturer or designer. The correct birth role of colors that convey emotions and feelings is revealed through our research. In this research, the unique structure and language produced by colors will be examined, the work put forward in Visual Communication Design and the way to follow colors in the edible production phase and color choices will be examined. A survey will be conducted to obtain information about the costs and consumption preferences of users' brand packaging, and sample product packaging of cosmetic brands that contribute to sustainable living will be examined to maximize the results. As a result of the study, the ways and reasons for the use of colors in product design will be revealed in a concrete way, and the user's perspective will analyze how necessary this process is with data. These resulting data will also have a significant impact on the effective advertising and content production phase of professional groups in the advertising industry.