Diyarbakırlı kore gazileri
Korean veterans from Diyarbakır
  1. Tez No: 869659
  2. Yazar: KADRİYE ALEN SUBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEKİN İDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kore, II. Dünya Savaşı, Türk Dış Politikası, Diyarbakırlı Gaziler, Korea, World War II, Turkish Foreign Policy, Veterans from Diyarbakır
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
II. Dünya savaşından sonra başlayan Soğuk Savaş döneminde Kore Yarımadasının iki gücü olan Güney Kore Devleti ve Kuzey Kore Devleti arasında sıcak mücadele şeklinde gerçekleşen Kore Savaşı, savaşa Amerika Birleşik Devletleri, Birleşmiş Milletler ve Çin'in dahil olmasıyla uluslararası bir alana yayılmıştır. Türkiye Birleşmiş Milletlerin yardım çağrısına, bir yandan NATO'ya üye olmak bir yandan da uluslararası barışın korunmasına katkıda bulunmak için olumlu bir değerlendirmede bulunmuştur. Bu çalışma, Türkiye dış siyasetinde önemli başarıların kaydedildiği Kore Savaşı'nın, Türk Devleti'ne siyasal, sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan etkilerine; Kore yarımadasında yaşanan gelişmelerin yanı sıra Türkiye'den savaşa katılan askerlerden Diyarbakır ilinden katılım sağlayarak gazi unvanını alan Diyarbakırlı Kore Gazilerinin savaşa katkılarına ve ölümsüz anılarına değinmek amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Korean War, which took place as a hot struggle between the two powers of the Korean Peninsula, the South Korean State and the North Korean State, during the Cold War period that started after the Second World War, spread to an international arena with the involvement of the United States, the United Nations and China in the war. Turkey responded positively to the United Nations' call for help in order to become a member of NATO and to contribute to the maintenance of international peace. This study examines the political, socio-cultural and economic effects of the Korean War, in which significant successes were recorded in Turkey's foreign policy, on the Turkish State; It was carried out in order to touch upon the developments in the Korean peninsula, as well as the contributions to the war and the immortal memories of the Korean Veterans from Diyarbakır, who participated in the war from Turkey and received the title of veteran by participating in the Diyarbakır province.