Geri Dön

Okul öncesi eğitiminde çocuk edebiyatının elementer müzik ve hareket pedagojisi bağlamında incelenmesi ve bir içerik önerisi

A study of children's literature in preschool education in the context of elementary music and movement pedagogy and a content proposal

  1. Tez No: 869692
  2. Yazar: MÜRÜVVET BETÜL ÖZLÜ GÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİM ÜNVER, PROF. DR. BANU ÖZEVİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149

Özet

Elementer müzik ve hareket pedagojisi, insanların içlerinde var olan yaratıcılığın açığa çıkmasına ortam hazırlayan; temelinde ritim, hareket ve konuşma olan, bütün sanatsal alanları kombine ederek katılımcılara öğrenme, keşfetme, deneme ve yaratma ortamı sunan bir yaklaşımdır. Ayrıca bu pedagoji çocuk edebiyatı ile doğal bir bağlantı kurar çünkü her iki alan, çocukların yaratıcılıklarını, hayal güçlerini ve duygusal ifadelerini destekleyen hikâye anlatımı, ritim ve hareket unsurlarını içerir. Bu çalışmanın amacı, çocuk edebiyatının müzik eğitimindeki rolünü vurgulayarak resimli öykü kitaplarının elementer müzik ve hareket etkinlikleri aracılığıyla yaratıcı ifadeyi, iletişimi ve müzikal öğrenmeyi nasıl geliştirdiğini açıklamaktır. Temel hedefler arasında çocukların hayal gücünü canlandırmak, müzik ve hareket becerilerini geliştirmek, kültürel anlayışı arttırmak, ilgi çekici ve bütünsel öğrenme deneyimleri sağlamak ve süreç odaklı öğrenmeyi teşvik etmek bulunmaktadır. Ayrıca elementer müzik ve hareket etkinliklerine uygun resimli öykü kitaplarının seçilmesi için kriterler sunmaktadır. Araştırmada 36- 72 aylık çocuklara yönelik resimli öykü kitaplarını elementer müzik ve hareket pedagojisi bağlamında incelemek için nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından, 36-72 aylık çocuklar için Türkçe yazılmış ve Türkçeye çevrilmiş 150 adet resimli öykü kitabı incelenmiş ve bu kitaplar içerisinden, okul öncesinde elementer müzik ve hareket etkinliklerinde kullanımının uygunluğu tespit edilen 10 adet resimli öykü kitabı, araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Seçili bu 10 kitap elementer müzik ve hareket pedagojisi kapsamında ele alınmış ve bu 10 kitaba içerik analizi uygulanmıştır. İçerik analizi sonucunda resimli öykü kitaplarının elementer müzik ve hareket pedagojisi ile bağlantı noktaları bulunmuş ve seçili 10 kitaptan okul öncesi eğitimde kullanılmak üzere elementer müzik ve hareket odaklı etkinlikler oluşturulmuştur. Sonuç olarak bu çalışma, müzik ve hareket etkinliklerinin resimli öykü kitaplarıyla harmanlanmasının, çocukların yalnızca çok yönlü gelişimini desteklemekle kalmayıp aynı zamanda soyut kavramları somut hâle getirdiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca bu çalışma, çocukların hayal gücünü harekete geçirerek orijinal eserler üretmelerine alan açmanın önemi, sanatın yaratıcılığı geliştirmedeki kritik rolünü ve okul öncesi ile müzik eğitimcileri arasında disiplinler arası iş birliğinin önemini vurgulamaktadır.

Özet (Çeviri)

Elementary music and movement pedagogy is an approach that fosters inherent creativity in people, is based on rhythm, movement and speech, and that combines all artistic fields to provide an environment for participants to learn, explore, experiment and create. Furthermore, this pedagogy has a natural connection with children's literature because both fields include elements of storytelling, rhythm and movement that support children's creativity, imagination and emotional expression. The aim of this study is to explain how picture storybooks enhance creative expression, communication and musical learning through elementary music and movement activities, emphasising the role of children's literature in music education. Key objectives include fostering children's imagination, developing music and movement skills, enhancing cultural understanding, providing engaging and holistic learning experiences, and promoting process-oriented learning. It also provides criteria for selecting picture storybooks appropriate for elementary music and movement activities. In this study, document analysis, one of the qualitative research methods, was used to examine picture storybooks for 36 to 72-month-old children in the context of elementary music and movement pedagogy. The researcher reviewed 150 picture storybooks written in Turkish and translated into Turkish for 36 to 72-month-old children and among these books, 10 picture storybooks which were determined to be appropriate for use in elementary music and movement activities in preschool, constituted the sample of the study. These 10 selected books were handled within the scope of elementary music and movement pedagogy and content analysis was applied to these 10 books. As a result of the content analysis, the connection points of the picture storybooks with elementary music and movement pedagogy were found and elementary music and movement-oriented activities were created from the selected 10 books to be used in preschool education. In conclusion, this study reveals that combining music and movement activities with picture storybooks not only supports children's multidimensional development but also makes abstract concepts concrete. Additionally, this study emphasised the importance of creating space for children to produce original works by triggering their imagination, the critical role of art in developing creativity, and the importance of interdisciplinary collaboration between preschool and music educators.

Benzer Tezler

  1. Ninnilerin okul öncesi matematik kavramları açısından incelenmesi

    A study of lullabies in the terms of preschool mathematics concepts

    CEREN BALKAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Eğitim ve ÖğretimTrakya Üniversitesi

    Temel Eğitim Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ŞENAY BULUT PEDÜK

  2. Feridun Oral'ın resimli çocuk kitaplarının çocuklara verdiği mesajlar açısından incelenmesi

    The examination of Feridun Oral's pictured children's books in terms of the messages given to children

    AYTEN BURAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Eğitim ve ÖğretimFatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi

    Temel Eğitim Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU YALMAN POLATLAR

  3. Can Göknil'in çocuk kitaplarının biçim ve içerik özellikleri

    Can Göknil's children's books format and content features

    MUHAMMET GÜRBÜZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Eğitim ve ÖğretimAfyon Kocatepe Üniversitesi

    Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLAL UYSAL

  4. Else Günther als Kinderbuchautorin und ihr Beitrag zur interkulturellen Erziehung

    Çocuk kitabı yazarı olarak Else Günther ve onun kültürlerarası eğitime katkısı (Else Günther as a children's book autor and hercontribution to intercultural education)

    HALİME YEŞİLYURT

    Doktora

    Almanca

    Almanca

    2020

    Alman Dili ve EdebiyatıNecmettin Erbakan Üniversitesi

    Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALİ OSMAN ÖZTÜRK

  5. Mehmet Seyda'nın (Çeliker) çocuk romanlarında çocuk ve eğitim teması

    The children and educations theme in Mehmet Seyda's (Çeliker) children novels

    SEMRA SAZAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Eğitim ve ÖğretimÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

    Türk Edebiyatı Bölümü

    DOÇ. DR. AZİZ KILINÇ