Tibia pilon kırıklarında erken postoperatif BT çekmenin redüksiyon ve implant pozisyonunu değerlendirmedeki rolü
The role of early postoperative CT taking in tibia pilon fractures in evaluation of reduction and hardware position
  1. Tez No: 869726
  2. Yazar: SAMET ÖNCÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSİN ŞENSÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Tibia pilon kırıkları, implant pozisyonu, malredüksiyon, röntgen, BT(bilgisayarlı tomografi), takip çalışması, Tibia pilon fractures, hardware position, malreduction, x-ray, CT (computed tomography), follow-up study
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş: Tibia pilon kırıkları tedavi yönetimi zor olan ciddi yaralanmalardır. Bu kırıklar genellikle ciddi eklem yüzü deplasmanı ve yumuşak doku yaralanmaları ile ilişkilidir. Komplikasyon oranları %55'e kadar çıkan oranlarda bildirilmiş olup %30 ile %70 arasında kötü klinik ve fonksiyonel sonuçlarla ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu kırıkların cerrahi tedavisinde temel amaç eklem yüzeyinin restore edilmesini takiben stabil bir tespit sağlamak ve erken postoperatif hareketi mümkün kılmaktır. Amaç: Bu çalışmada amacımız tibia pilon kırıkları cerrahi tedavisi sonrası postoperatif görüntülerde implant pozisyonu, redüksiyon kalitesi, eklem içi fragman varlığı gibi unsurlar üzerinden bilgisayarlı tomografinin (BT) konvansiyonel radyografiye (CR) göre ek bir katkı sağlayıp sağlayamayacağını belirlemekti. Gereç ve yöntem: Retrospektif görüntüleme analizi için etik kurul izni alınmasını takiben Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde 2014 ve 2022 yılları arasında tibia pilon kırığı tanısı almış ve cerrahi olarak tedavi edilmiş 18 yaş üzeri hastalar tespit edildi. Erken postoperatif BT'si çekildiği belirlenen 81 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların tıbbi kayıtları, postoperatif radyografileri ve BT taramaları veri analiziyle ilişkisiz iki ortopedi ve travmatoloji uzmanı tarafından değerlendirildi. Tüm radyografiler ve BT görüntüleri her iki gözlemci tarafından iki hafta aralıkla farklı zamanlarda incelendi. Görüntülerde implant pozisyonu, iki mm'den fazla eklem içi deplasman varlığı, eklem içi serbest fragman varlığı ve tibiotalar uyum değerlendirildi. İmplant pozisyonunun değerlendirilmesinde eklem içi vida penetrasyonu, sıkışmaya (impingement) yol açacak implant olması, herhangi bir vidanın kemiği geçerek yumuşak dokudan 5 mm'den fazla çıkıntı yapması kriterleri kullanıldı. Bulgular: İmplant pozisyonunu değerlendirmede röntgenin BT'ye göre duyarlılığının 0.154, pozitif prediktif değerinin 0.267 olduğu görüldü. Eklem içi fragman varlığını değerlendirmede röntgenin BT'ye göre duyarlılığı 0.158, pozitif prediktif değeri 1 olarak saptandı. İki mm'den fazla deplasman varlığını değerlendirmede röntgenin BT'ye göre duyarlılığı 0.263, pozitif prediktif değeri 1 olarak saptandı. Tibiotalar uyumu değerlendirmede röntgenin BT'ye göre duyarlılığı 0.250, pozitif prediktif değeri 0.143 olarak saptandı. Sonuç: Tibia pilon kırıkları fiksasyonlarından sonra implant pozisyonunun, eklem içi fragman varlığının ve redüksiyonun değerlendirilmesinde postoperatif BT tarama görüntülemesi düz radyografi ile karşılaştırıldığında daha fazla bilgi sağlar. İncelediğimiz parametrelerde röntgenin postoperatif değerlendirmede duyarlılığının düşük olması nedeniyle pilon kırıklarında postoperatif BT çekilmesini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Tibial pilon fractures are serious injuries that are difficult to treat and manage. These fractures are usually associated with severe joint face displacement and soft tissue injuries. Complication rates have been reported at rates up to 55% and it has been shown that deciency between 30% and 70% is associated with poor clinical and functional outcomes. The main purpose of surgical treatment of these fractures is to provide a stable detection following restoration of the joint surface and to enable early postoperative movement. Aim: In this study, it was aimed to decipher the differences between computed tomography (CT) and conventional radiography (CR) on postoperative images such as hardware position, reduction quality, presence of intra-articular fragments after surgical treatment of tibial pilon fractures. It was hypothesized that computed tomography would provide more detail than conventional radiography and would be superior in this way. Material and Methods: After obtaining the permission of the ethics committee for retrospective imaging analysis, over the age of 18 who were diagnosed with tibia pilon fracture and surgically treated between 2014 and 2022 were identified at the Orthopedics and Traumatology clinic of Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital. 81 patients whose early postoperative CT scan was determined to have been withdrawn were included in the study. The medical records, postoperative radiographs, and CT scans of these patients were evaluated by two unrelated orthopedic and traumatology specialists using data analysis. All radiographs and CT images were examined by both observers at different times at intervals of two weeks. The hardware position, the presence of intra-articular displacement of more than two mm, the presence of intra-articular free fragment, and tibiotalar compliance were evaluated in the images. In the evaluation of the hardware position, the criteria of intra-articular screw penetration, having an implant that will lead to impingement, any screw protruding more than 5 mm from the soft tissue by crossing the bone were used. Results: In the evaluation of the hardware position, it was found that the sensitivity of the X-ray compared to CT was 0.154 and the positive predictive value was 0.267. In the evaluation of the presence of intra-articular fragment, the sensitivity of the X-ray according to CT was found to be 0.158 and the positive predictive value was 1. In the evaluation of the presence of more than two mm displacement, the sensitivity of the X-ray compared to CT was found to be 0.263 and the positive predictive value was 1. In the evaluation of tibiotalar compliance, the sensitivity of the X-ray compared to CT was found to be 0.250 and the positive predictive value was found to be 0.143. Conclusion: Postoperative CT scan imaging provides more information in the evaluation of hardware position, intra-articular fragment presence, and reduction after tibial pylon fracture fixations compared to plain radiography. We recommend postoperative CT for pylon fractures due to the low sensitivity of the X-ray in the postoperative evaluation of the parameters we examined.