Osmanpazarlı İsmail Niyazî Efendi ve mevlidi
İsmail Niyazi Efendi from Osmanpazarı and his mawlid
- Tez No: 869730
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN ÖBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bulgaristan, Müslüman Türk, Kültür, Mevlid, Osmanpazarı, İsmail Niyazî, Bulgaria, Muslim Turks, Culture, Mawlid, Osmanpazarı, İsmail Niyazi
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bulgaristan'da asırlardır yaşayan Türklerin kimlikleri İslâm kültürüyle şekillenmiştir. Osmanlı döneminde Bulgaristan topraklarında muhkemleşen Türk İslâm kültürü sayesinde Bulgaristan Türkleri, ruh yapılarında var olan Peygamber sevgisinin göstergelerinden biri olan mevlidi okumaya, okutmaya, dinlemeye ve yazmaya özel bir anlam yüklemektedir. Rus-Türk Savaşı sonucu Bulgaristan Türklerinin azınlık durumunda kalmalarıyla millî ve manevî değerlerini, din, dil ve kültürlerini koruma, yaşatma ve besleme konusunda mevlid geleneği çok önemli bir işlev görmüş ve görmektedir. Zira Hazreti Muhammed ve ona adanan mevlid, zaman içerisinde Bulgaristan Türklerinin kimliğinin önemli unsurlarından bir durumuna gelmiştir. Osmanlı dönemi Bulgaristan topraklarında mevlid geleneğini sürdürme konusunda etkisi görülen Osmanpazarlı İsmail Niyazî Efendi, mevlidi teşvik etmesi ve özellikle bunun için bir mevlid eseri kaleme almasıyla bu kültürü sonraki nesillere aktarma konusunda kalıcı izler bırakmıştır. Zira yazmış olduğu mevlid, her ne kadar edebî bakımdan fazla bir değer taşımasa da, günümüze kadar okunması ve insanların bir araya gelmesine vesile olması sebebiyle dinî ve külütrel bir unsur olarak değer taşımaktadır. Bu çalışmanın giriş bölümünde mevlid edebiyatı ve kültürüne değinerek bu bağlamda Bulgaristan'daki mevlid geleneği incelenmektedir. Birinci bölümde bir mevlid eseri kaleme alarak mevlid kültürüne katkısı görülen Osmanpazarı (Omurtag) yöresinin yetiştirdiği değerli ilim adamı İsmail Niyazî Efendinin hayatı, çalışmaları ve eserleri geniş bir şekilde tanıtılmaktadır. Ayrıca kaleme aldığı mevlidin farklı nüshaları, muhtevası ve özellikleri incelenmektedir. İkinci bölümde ise ilk defa eserin tenkitli metni sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The identities of the Turks who have been living in Bulgaria for centuries have been shaped by Islamic culture. Thanks to the Turkish-Islamic culture, which became widespread on the territory of Bulgaria during the Ottoman period, the Bulgarian Turks attach a special meaning to reading, teaching, listening and writing the mawlid, which is one of the indicators of the love of the Prophet Muhammad that exists in their spiritual structures. As the Bulgarian Turks became a minority as a result of the Russo-Turkish War, the mawlid tradition played and continues to play a very important role in protecting, sustaining and nurturing their national and spiritual values, religion, language and culture. Because the Prophet Muhammad and the mawlid dedicated to him have become an important element of the identity of Bulgarian Turks over time. İsmail Niyazi Efendi from Osmanpazarı (Omurtag), who was influential in continuing the mawlid tradition in Bulgaria during the Ottoman period, left a permanent mark on transferring this culture to the next generations by encouraging the mawlid and especially by writing a mawlid work for it. Even though the mawlid he wrote does not have much literary value, it has value as a religious and cultural element because it is read to this day and has been a tool in bringing people together. In the introduction section of this study, mawlid literature and culture are discussed and the mawlid tradition in Bulgaria is examined in this context. In the first part, the life, works and works of İsmail Niyazi Efendi, a valuable scholar from the Osmanpazarı region who contributed to the mawlid culture by writing a mawlid work, are introduced in detail. In addition, different copies of the mawlid he wrote, its content and features are examined. In the second part, the critical text of the work is presented for the first time.