İsmail Niyazi Osmanpazarî (Ö. 1275/1858) hayatı, eserleri ve el-Umde Ale'l Bürde isimli eseri
İsmail Niyazi Osmanpazarî (D. 1275/1858) his life, works and el-Umde Ale'l Bürde named work
  1. Tez No: 637409
  2. Yazar: ÖMER FARUK KASADAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ARSLAN SÖZÜDOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Biography, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kaside-i Bürde, Osmanpazarı, İsmail Niyazi, el-Umde, Kaside-i Bürde, Osmanpazarı, İsmail Niyazi, el-umde
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
İsmail Niyazi (ö. 1275/1858) Bulgaristan'ın Şumnu (Osmanpazarı)'na bağlı Karaahadlar (Vranikon) köyündedir. Tahsil hayatından sonra Osmanpazarı'nda bulunan medresede müderrislik yapmış ve genelde şerh olmak üzere ondan fazla eser kaleme almıştır. İsmail Niyazi, İslam toplumunda asırlardır okunan ve üzerine şerhler yapılan Kaside-i Bürde'nin el-Umde ale'l-Bürde adıyla şerhini yapmış sarf ve nahiv açısından inceleyerek beyitleri Arapçadan Osmanlıcaya çevirmiştir. Bu çalışma kapsamında, eserin tanıtımı ve kütüphanelerdeki nüshalarının tavsifleri ele alınmıştır. İsmail Osmanpazarî'nin hayatı ve eserleri detaylı olarak incelenmiştir. Tahkikle birlikte Kaside-i Bürde müellifi ve günümüze kadar yapılan diğer şerhleri hakkında bilgi verilerek, bu çalışmanın önemi ve gerekliliği üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
This work aims at the verification of El-Umde Ale'l Bürde written by İsmail Osmanpazarî for the explanatory purpose of other work called Kaside-i Bürde. The author was born in the village Karaahadlar (Vranikonnow) as a part of Osmanpazar or Şumnu located on the borders of contemporary Bulgaria. Writer, after his education life worked as a teacher at an islamic school in Osmanpazarı and he wrote more than ten boks mostly commentary books. Writer analyzed Kaside-i Bürde in the way of grammer which has been read in islamic society forcen turiesand he translated verses to turkish language. In this work, information is given about the book and also is mentioned about place of book in the libraries. The life and books of İsmail Osmanpazarî is researched. In this work, information is given about writer of Kaside-i Bürde and his other commentary books. At the same time, information is given about importance of this work.