GETAT polikliniğine başvuranların başvuru nedenleri ve GETAT hakkındaki tutumları
Reasons for application to the tcm clinic and attitudes towards TCM
- Tez No: 870026
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Tıp, Tamamlayıcı Tıp, Tutum, Traditional medicine, Complementary medicine, Attitude
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışma Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) polikliniğe başvuran hastaların başvuru nedenleri konusundaki tutumlarını incelemeyi hedefleyen tanımlayıcı bir araştırmadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Mart 2024-Mayıs 2024 tarihleri arasında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi GETAT Polikliniğine başvuran, çalışmaya katılmaya gönüllü, 18-64 yaş arası toplam 164 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılar, 18-45 ve 46-64 yaş olmak üzere iki grup halinde değerlendirmeye alınmıştır. Sosyodemografik bilgi formu, GETAT Başvuru Nedenleri Ölçeği ve GETAT Tutum Ölçeği katılımcılara yüz yüze görüşme metoduyla uygulanmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS sürüm 25.0 (SPSS Inc., Chicago, Illinois, ABD) kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %51,2'sinin 18-45 yaş arasında olduğu, %86,6'sının kadın olduğu, %36,6'sının üniversite mezunu olduğu, %34,8'inin ev hanımı olduğu görülmüştür. GETAT Tutum Ölçeği toplam puanı 123±19,95 bulunmuştur. 18-45 yaş aralığındaki katılımcıların, GETAT yöntemlerine yönelik olumlu bir yaklaşım benimsedikleri gözlenmiştir. GETAT Başvuru Nedenleri Ölçeği toplam puanı ile GETAT Tutum Ölçeği toplam puanı arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Kronik hastalığı olmayanların olanlara kıyasla GETAT Başvuru Nedenleri Ölçeği toplam puanı daha yüksek bulunmuştur. Sonuç ve Öneriler: GETAT polikliniğine başvuranların GETAT yöntemlerine karşı olumlu tutum sergilediği ve GETAT uygulamalarına yaklaşımın kişinin yaşından, cinsiyetinden, çevresel faktörlerden etkilenebileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study is a descriptive research aimed at examining the attitudes of patients who visit the traditional and complementary medicine (TCM) outpatient clinic at Umraniye Training and Research Hospital towards the reasons for their visits. Materials and Methods: A total of 164 participants, aged between 18 and 64, who visited the TCM Outpatient Clinic at Umraniye Training and Research Hospital between March 2024 and May 2024 and were willing to participate in the study, were included. The participants were evaluated in two groups: 18-45 years and 46-64 years. A sociodemographic information form, the TCM Reasons for Application Scale, and the TCM Attitude Scale were administered to the participants through face-to-face interviews. The obtained data were analyzed using IBM SPSS version 25.0 (SPSS Inc., Chicago, Illinois, USA). Results: It was found that 51.2% of the participants were between the ages of 18 and 45, 86.6% were female, 36.6% were university graduates, and 34.8% were housewives. The total score of the TCM Attitude Scale was found to be 123±19.95. Participants aged 18-45 adopted a positive approach towards TCM methods. A positive statistically significant relationship was found between the total score of the TCM Reasons for Application Scale and the total score of the TCM Attitude Scale. Those without chronic illnesses had higher total scores on the TCM Reasons for Application Scale compared to those with chronic illnesses. Conclusion: It was determined that those who visited the TCM outpatient clinic exhibited a positive attitude towards TCM methods and that the approach to TCM practices could be influenced by a person's age, gender, and environmental factors.