Dil becerileri öğretiminde yaratıcı drama yönteminin meta-tematik analizi
Meta-theoretical analysis of creative drama method in language skills teaching
  1. Tez No: 870104
  2. Yazar: ESRA TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı drama, dil becerisi, meta-tematik analiz, öğretmen, öğrenci, Creative drama, language skills, meta-thematic analysis, teacher, student
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu araştırmanın amacı dil becerisi öğretiminde yaratıcı drama yönteminin etkisinin meta-tematik analiz bağlamında incelenmesidir. Araştırma nitel desenlenmiş ve literatür taranarak meta-tematik analiz yapılmıştır. Araştırma konusu dâhilinde“yaratıcı drama, yazma, okuma, konuşma, dinleme, dil becerisi”anahtar kelimeleriyle birçok veri tabanının taranması sonucunda 2008-2023 yılları arasında yayınlanmış çalışmalar uygun görülmüş olup bunlardantüm eğitim kademelerinden Türkçe ve İngilizce yazılmış çalışmalar seçilmiş ve toplam 302 çalışmaya ulaşılmıştır. Bu çalışmalardan elemeler yapılmış ve kriterlere uygun olan 59 çalışma meta-tematik analize tabi tutulmuştur. Çalışmalar doküman analizi yöntemiyle incelenmiş olup içerik analizi ile çözümlenmiştir. Katılımcı görüşü alınan çalışmalarda öğrenci ve öğretmen görüşleri incelenmiştir. Bunun sonucunda toplam beş temaya ulaşılmıştır. Dil becerisi öğretiminde yaratıcı drama yönteminin kullanılmasında yazma, konuşma, okuma ve dinleme becerilerine katkıları tek tek temalaştırılmıştır. Temaların altında birçok kod bulunmuştur. Aynı zamanda yaratıcı dramanın öğrenciler ve öğretmenler üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri de ayrı ayrı temalaştırılmıştır. Ayrıca yaratıcı drama yönteminin dört dil becerisine önemli katkıları olduğu görülmektedir. Aynı zamanda diğer becerilerin de gelişimini sağlamaktadır. Bunlar; öğrencilerin dersleri eğlenirken öğrendikleri, darama sayesinde özgüven oluşturdukları, grupla işbirliği içinde öğrendikleri; öğretmenlerin dersleri öğretirken öğrencileri eğlendirmeleri, yaparak yaşayarak öğretmeleri, yaratıcı dramayı her derste kullanılabilir olmaları sayılabilir. Yaratıcı dramanın kullanılmasının olumsuz yönlerinin de olduğu görülmüştür. Bunlar; grupla hareket etmekte zorlanmaları, drama yaparken mekân sıkıntısı yaşamaları, özgüveni eksik olan öğrencilerin dramaya katılmada isteksiz olmaları, çok fazla zaman alması, zahmetli olması ve sınıf yönetiminin zor olması sayılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the effect of the creative drama method on language skills teaching within the context of meta-thematic analysis. The research was qualitatively designed, and meta-thematic analysis was conducted by reviewing the literature. Within the scope of the research topic, studies published between 2008 and 2023 were deemed suitable by scanning various databases using the keywords“creative drama, writing, reading, speaking, listening, language skills.”Among these, studies written in Turkish and English from all educational levels were selected, resulting in 302 studies. Eliminations were made from these studies, and 59 studies that met the criteria were subjected to meta-thematic analysis. The studies were examined using document analysis and analyzed through content analysis. Student and teacher views were examined in studies where participant opinions were obtained. As a result, a total of five themes were reached. The contributions of the creative drama method to writing, speaking, reading, and listening skills in language skills teaching were categorized under each theme. Many codes were found under the themes. The positive and negative effects of creative drama on students and teachers were also categorized separately. Additionally, it is observed that the creative drama method significantly contributes to the four language skills. It also facilitates the development of other skills. These include students learning while having fun, building self-confidence through drama, learning in cooperation with groups, teachers entertaining students while teaching, teaching by doing and experiencing, and being able to use creative drama in every lesson. However, there are also negative aspects to using creative drama. These include difficulties working with groups, experiencing space constraints during drama activities, and the reluctance of students with low self-confidence to participate in drama, which is time-consuming, laborious, and challenging classroom management.