Personeli güçlendirmenin, yaşam kalitesi üzerindeki etkisinde boş zaman etkinliklerine katılımın aracılık rolü üniversite çalışanları üzerinde bir uygulama
The mediating role of participation in leisure time activities in the effect of employee empowerment on quality of life an application on university employees
- Tez No: 870136
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Çalışan Güçlendirme, Boş Zaman Etkinliklerine Katılım, Yaşam Kalitesi, Aracılık Rolü, Employee Empowerment, Participation in Leisure Time Activities, Quality of Life, Mediating Role
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Araştırma: İdari personel ile yapılan personeli güçlendirmenin, yaşam kalitesi üzerindeki etkisinde boş zaman etkinliklerine katılımının aracılık rolünün etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde idari personel olarak çalışan toplam 244 çalışanın katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Ekiyor ve Karagül (2016), çalışanların rekreasyon etkinliklerine katılım sıklıklarının mutluluk ve yaşam kalitesi üzerine olan etkisini belirlemek, Güven (2018) ve öğrencilerin boş zaman etkinliklerine katılım düzeylerinin boş zaman ve yaşam tatminlerine belirlemek amacı ile Bozdal (2019) tarafından geliştirilen ölçeklerden faydalanılmıştır. Anket çalışması neticesinde katılımcılardan elde edilen veriler ışığında, araştırma ölçüm modelinin test ve analizlerinde IBM SPSS 25 programı ve IBM AMOS 24 programının YEM temelli analiz kullanımına yer verilmiştir. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, yapılan yapısal eşitlik modeli analizleri, personel güçlendirme ile yaşam kalitesi arasında dolaylı bir etki olduğunu göstermektedir. Boş zaman etkinliklerine katılımın aracılığıyla, personel güçlendirme yaşam kalitesini olumlu yönde etkilemektedir. Ancak, aracılık etkisi oldukça zayıf görünmektedir. Bununla birlikte, personel güçlendirme ile boş zaman etkinliklerine katılım arasında doğrudan bir ilişki tespit edilmiştir. Personel güçlendirmenin artması, çalışanların boş zaman etkinliklerine daha fazla katılmasını sağlamaktadır. Ancak, personel güçlendirme ve yaşam kalitesi arasındaki doğrudan ilişki zayıf bulunmuştur. Sonuç olarak, bu bulgular, personel güçlendirme programlarının çalışanların yaşam kalitesini dolaylı olarak artırabileceğini ancak bu etkinin oldukça sınırlı olduğunu göstermektedir. Daha etkili sonuçlar elde etmek için, personel güçlendirme programlarının ve boş zaman etkinliklerinin daha kapsamlı ve etkili bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The research aims to determine the effect of the mediating role of participation in leisure time activities on the effect of staff empowerment on quality of life with administrative staff. It was carried out with the participation of a total of 244 employees working as administrative staff at Karamanoğlu Mehmetbey University. As a data collection tool in the research, the scales developed by Ekiyor and Karagül (2016), Güven (2018) to determine the effect of employees' frequency of participation in recreational activities on happiness and quality of life, and Bozdal (2019) to determine the level of participation of students in leisure activities on leisure time and life satisfaction were used. In the light of the data obtained from the participants as a result of the questionnaire study, IBM SPSS 25 program and IBM AMOS 24 program were used in the testing and analysis of the research measurement model. According to the results of the research, the structural equation model analyses show that there is an indirect effect between staff empowerment and quality of life. Through participation in leisure activities, staff empowerment positively affects quality of life. However, the mediation effect seems to be quite weak. However, a direct relationship was found between staff empowerment and participation in leisure activities. Increasing staff empowerment enables employees to participate more in leisure time activities. However, the direct relationship between staff empowerment and quality of life was found to be weak. In conclusion, these findings suggest that staff empowerment programmes may indirectly improve employees' quality of life, but this effect is quite limited. In order to achieve more effective results, staff empowerment programmes and leisure time activities should be organised in a more comprehensive and effective manner.