Hipertansif Romatoid Artritli hastalarda kardiyak rehabilitasyonun etkinliği: Randomize kontrollü çalışma
The effectiveness of cardiac rehabilitation in Hypertensive Rheumatoid Arthritis patients: Randomized controlled study
- Tez No: 870168
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP TOMRUK SÜTBEYAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Romatoid Artrit, Kardiyak Rehabilitasyon, Kardiyovasküler Risk, Hypertension, Rheumatoid Arthritis, Cardiac Rehabilitation, Cardiovascular Risk
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Giriş ve Amaç: Hipertansiyon (HT), Romatoid Artrit (RA) hastalarında oldukça yaygındır ve kardiyovasküler hastalık (KVH) için en güçlü risk faktörlerinden biridir. Açıkçası, bu hastalarda HT ve RA'nın mevcut tedavisinde çoğunlukla farmakolojik müdahaleler önerilmektedir. Hipertansif RA hastaları çok nadiren kapsamlı kardiyak rehabilitasyon (KR) programına yönlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı düzenli farmakolojik tedavi alan hipertansif RA hastalarında KR programının kardiyovasküler mortalite riski, kan basıncı, hastalık aktivitesi, zindelik ölçümleri, yaşam kalitesi ve depresif belirtilerin yoğunluğu üzerine etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya ACR/EULAR 2010 sınıflandırma kriterlerini karşılayan 43 hipertansif RA hastası dahil edildi. Hastalar web tabanlı yazılımla KR grubunda 20 hasta ve kontrol grubunda 23 hasta olmak üzere iki gruba randomize edildi. Tüm hastalara HT için yaşam tarzı değişiklikleri önerildi. KR grubuna 6 hafta boyunca haftada 3 gün aerobik, dirençli, esneklik ve germe egzersizlerinden oluşan günaşırı rehabilitasyon programı ile birlikte haftada 1 gün KVH ve HT için eğitim verildi. Hastalar başlangıç, 6. hafta, 12. hafta ve 24. haftalarda, kardiyovasküler mortalite için Framingham Risk Score (FRS) ve QRISK®3-2018, kan basıncı için 24 saatlik holter tansiyon takibi, hastalık aktivitesi için DAS28, zindelik ölçümleri için 〖VO〗_2max, Uluslararası Kısa Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ-SF) ve 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT), yaşam kalitesi için Kısa Form 36 (SF-36) ve depresif semptomların şiddeti için Beck Depresyon Envanteri (BDE) ile değerlendirildiler. Bulgular: Dört farklı zaman diliminde yapılan tekrarlı ölçümlerin analizi, hastaların FRS ve QRISK®3-2018 KVH risk skorlarının, KR grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı şekilde azaldığını gösterdi (p=.000). Kontrol grubunun aerobik kapasitesinde anlamlı bir değişiklik saptanmazken (p=.210), KR grubunun 〖VO〗_2max değerlerinde başlangıç ölçümüne göre 24. haftaya kadar ortalama 5.2 mL.dk⁻¹.kg⁻¹ bir artış meydana geldi (p=.000). Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında KR grubunun 24 saatlik sistolik ve diyastolik kan basınç istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş vardı (p=.000). Bu azalma gece sistolik kan basıncında daha belirgindi (gece ηp2=.182 ve gündüz ηp2=.102). Çalışmaya katılan tüm hastalar remisyonda olmasına rağmen, tekrarlı ölçümlerde KR grubunun 〖DAS28〗_CRP ve 〖DAS28〗_(ESR )skorlarında istatistiksel olarak anlamlı azalma gözlendi (sırası ile p=.002 ve p=.000). Ayrıca uygulanan KR programı, SF-36'da sağlığın sekiz alt boyutunu ve depresif belirtilerin şiddetini önemli ölçüde iyileştirdi (p=.000). Sonuç: Bu çalışma KR programının, hipertansif RA hastaları üzerindeki etkisini araştıran ilk randomize kontrollü çalışmadır. KR programı, hipertansif RA hastalarında hastalık aktivitesinde herhangi bir alevlenme olmaksızın KVH riskini iyileştirebilir ve tedavi programlarında yer verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Hypertension (HTN) is highly prevalent in Rhematoid Arthritis (RA) patients and has been shown to be one of the strongest risk factor for cardiovascular disease (CVD). Obviously, pharmacological interventions are mostly recommended in the current treatment of patients with HT and RA. Hypertensive RA patients are very rarely referred to comprehensive cardiac rehabilitation (CR) program. The aim of this study is to investigate the effects of the CR program on cardiovascular mortality risk, blood pressure, disease activity, fitness measures, quality of life and intensity of depressive symptoms in hypertensive RA patients taking regular pharmacological treatment. Materials and Methods: Forty three hypertensive RA patients who had filled ACR/EULAR 2010 classification criteria were enrolled to the study. The patients were randomized into two groups with web-based software, 20 patients in the CR group and 23 patients in the control group. Lifestyle changes for HT were recommended to all patients. The CR group had received CR rehabilitation program consisting of aerobic, resistance, flexibility and stretching exercises 3 days a week for 6 weeks, along with education for CVD and HT once a week. The patients were evaluated at baseline, 6th, 12th and 24th week with Framingham Risk Score (FRS) and QRISK®3-2018 for cardiovascular mortality, 24-hour holter monitoring for blood pressure, DAS28 for disease activity, 〖VO〗_2max, International Physical Activity Questionnaire Short Form (IPAQ-SF) and 6 Minute Walk Test (6MWT) for fitness, Short Form 36 (SF-36) for quality of life and Beck Depression Inventory (BDI) for severity of depressive symptoms. Results: Analysis of repeated measurements at four different time points showed that the patients' CVD risk scores calculated by FRS and QRISK®3-2018 decreased statistically significantly in favor of the CR group (p=.000). While no statistically significant change was detected in the aerobic capacity of the control group (p=.210), there was an increase of 5.2 (mL.dk⁻¹.kg⁻¹) in the 〖VO〗_2max values of the CR group compared to the initial measurement until the 24th week (p=.000). There was a statistically significant decrease in 24-hours systolic and diastolic blood pressures in the CR group when compared to the control group (p=.000). This decrease was greater in night systolic blood pressure (respectively, night ηp2=.182 and day ηp2=.102). Although all patients were in remission, repeated measures demonstrated that statistically significant improvement in the 〖DAS28〗_CRP and 〖DAS28〗_(ESR ) score in CR group, while no impact on control group (respectively, p=.002 and p=.000). CR programme also significantly improved eight health domains of the SF-36 and severity of depressive symptoms (p=.000). Conclusion: This study is the first randomized controlled study investigating the effect of CR on hypertensive RA patients. CR programme can improve CVD risk without any exacerbation of disease activity and should be included in treatment programs.