Doktor annelerin emzirme davranışına ve süresine etki eden faktörler
Factors affecting the breastfeeding behavior and duration of doctor mothers
- Tez No: 870169
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKTAŞ MURAT YALÇIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Doktor, anne, emzirme davranışı, lohusa, süt izni, Doctor, mother, breastfeeding behavior, puerperium, breastfeeding leave
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmada birinci, ikinci ve üçüncü basamakta çalışan doktor annelerin emzirme davranışına ve süresine etki eden faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel, açık kontrolsüz tipte analitik bir çalışmadır. 01.07.2023 - 01.09.2023 tarihleri arasında Türkiye'deki birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları çalışma yeri olarak belirlendi. Türkiye'deki birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki 4 ay-60 ay arası çocuğu olan doktor annelere gönüllülük esası ile çeşitli iletişim araçları ile elektronik anket uygulandı. Ankette sosyodemografik bilgiler, gebelik süreci hakkında bilgiler, doğum ve doğum sonrası tıbbi ve sosyal durum, emzirme ile ilgili sorunlar, emzirme aşamasında desteklenme durumu, bebeğe anne sütü verme süresi ve şartları, annenin emzirme süresince çalışma şartları, annelerin süreç için öneri ve görüşleri yer aldı. Bulgular: Bu çalışmaya toplam 252 katılımcı katıldı. Katılımcı yaş ortalaması 34,2±5,3 yıldı. Katılımcıların %57,1'i çocuğunu emzirirken sorun yaşamamıştır. %88,5'inin çocukları ilk besin olarak anne sütü ile beslenmiştir. Çocuğunu emzirmeyi bırakan katılımcıların (n=155) %51,0'ı çocuğunu 6 ay boyunca sadece anne sütü ile emzirdiğini belirtti. Annelerin %55,2'si iş yerinde süt sağmak veya emzirmek için uygun ortam olmadığını, %57,5'i uygun zaman olmadığını belirtti. Bebeklerin %11,5'i ilk besin olarak anne sütü almamıştır. Sonuç: Bu çalışmada katılımcıların %71,8'inin sezaryen doğum yapmaları normal vajinal yol ile doğumun öneminin bilen bir hedef kitlesi olduğu düşünüldüğünde yüksek bir oran olarak bulunmuştur. Katılımcılardan 6 aydan büyük çocuğu olanların yarısının anne sütünü 6 aydan daha kısa süre verdiği bulunmuştur. Katılımcıların yarısından fazlası iş yeri şartlarının emzirmek ve süt sağmak için uygun ortama sahip olmadığını, bu orandan daha fazlasının da emzirme için yeterli sürenin verilmediğini belirtmesi çalışan doktor annelerin emzirme ile ilgili sorunlarının temelini oluşturduğu düşünülmüştür. Ayrıca doktor annelerin planladığı emzirme sürelerine ulaşamadıkları hatta toplam emzirme süre planlanan emzirme süresinin yarısına ancak ulaşmaktaydı.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the factors affecting the breastfeeding behavior and duration of mothers working in primary, secondary and tertiary care. Materials and Methods: This is a cross-sectional, open uncontrolled type analytical study. It was determined as the workplace of the primary, secondary and tertiary healthcare system in Turkey between 01.07.2023 - 01.09.2023. Electronic survey training is provided on a voluntary basis to doctor mothers with children aged between 4 months and 60 months in primary, secondary and tertiary health care in Turkey through various communication tools. The survey included sociodemographic information, information about the reproductive process, birth and postpartum treatment and social situation, breastfeeding-related problems, support status during the breastfeeding phase, the duration and conditions of giving the baby to the mother, the conditions under which the mother can try to breastfeed, suggestions for the mothers' process. Results: A total of 252 participants participated in this study. The average participant age was 34.2±5.3 years. 57.1% of the participants had no problems breastfeeding their children. 88.5% of their children were fed breast milk as their first food. 51.0% of the participants (n=155) who stopped breastfeeding their children stated that they breastfed their children exclusively with breast milk for 6 months. 55.2% of the mothers stated that there was no suitable environment for expressing milk or breastfeeding at work, and 57.5% stated that there was no appropriate time. 11.5% of babies did not receive breast milk as their first food. Conclusions: In this study, 71.8% of the participants gave birth by cesarean section, which was found to be a high rate considering that the target group is aware of the importance of normal vaginal birth. It was found that half of the participants who had children older than 6 months breastfed for less than 6 months. More than half of the participants stated that the workplace conditions were not suitable for breastfeeding and expressing milk, and more than this rate stated that they were not given enough time for breastfeeding, which was thought to form the basis of breastfeeding-related problems of working doctor mothers. In addition, the doctor found that mothers could not reach the breastfeeding duration planned by the doctor, and even the total breastfeeding duration only reached half of the planned breastfeeding duration.