Çocukluk çağı birincil baş ağrılarında laboratuvar parametrelerinin prediktif değeri
Predictive value of laboratory parameters in primary headaches of childhood
- Tez No: 870207
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ.DR.DENİZ YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Migren, Gerilim Tipi Baş Ağrısı, B12 Vitamini, D Vitamini, Ferritin, Migraine, Tension Type of Headache, Vitamin B12, Vitamin D, Ferritin
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Giriş: Genel popülasyonda olduğu gibi çocukluk çağında da en sık rastlanan nörolojik bozukluk baş ağrısıdır. Çocuklarda birincil baş ağrısı sebeplerinin başlıcaları ise migren ve gerilim tipi baş ağrılarıdır. Çocuklarda okul başarısı ve genel hayat kalitesini azaltan bir etkendir. Birincil baş ağrılarında tanının konulabilmesi için birçok çalışma yapılmıştır. Yapılan bunca çalışmaya rağmen birincil baş ağrısının en sık nedenlerinden olan migren ve gerilim tipi baş ağrısının (GTBA) oluşumunda çeşitli hipotezler mevcut olsa bile halen patofizyolojisi tam olarak açıklanabilmiş değildir. Amaç: Bu çalışmada birincil baş ağrısı şikayeti olan 5-18 yaş arasındaki hastalarda baş ağrısı oluşumunda rol oynayabileceği düşünülen D vitamini, vitamin B12, demir, ferritin ve tiroid fonksiyon testleri gibi laboratuvar parametrelerinin prediktif değerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz Çocuk Nöroloji Polikliniği'ne 2020 ve 2023 yılları arasında birincil baş ağrısı şikayeti ile başvuran 5-18 yaş arası hastaların dosyaları incelenerek değerlendirmesi yapıldı. Bu hastaların atak sıklığı, atak süresi, hemogram değerleri, vitamin B12, vitamin D, demir, TSH, sT4, folat, kalsiyum, ferritin, inflamasyon belirteçleri gibi laboratuvar değerleri kaydedildi. Bulgular: Hastaların 157'si kız, 92'si erkek idi. İstatiksel olarak migren grubu olan hastaların kız olma oranları anlamlı olarak yüksek bulundu. Migren ve GTBA olan hastalar arasında demir, total demir bağlama kapasitesi, ferritin 25-OH Vitamin D, folat, TSH ve sT4 arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Migren grubundaki hastalarda vitamin B12 düzeyi GTBA olan hastalara göre anlamlı derecede düşük, nötrofil/ lenfosit oranı (NLO) değeri ise daha yüksek bulundu. Sonuç: Yaptığımız çalışmada migren grubu hastalarda vitamin B12 düzeylerinin düşük olması birincil baş ağrısı kliniği olan hastalarda serum vitamin B12 düzeylerindeki eksiklik ile migren arasında bir ilişki olabileceğini düşündürmüştür. Migren hastalarında NLO değerlerinin GTBA grubundaki hastalara göre daha yüksek oluşu ise migren hastalarında daha yoğun devam eden bir inflamasyonun varlığını ve özellikle NLO'nun birincil baş ağrılarında faydalı bir inflamasyon belirteci olabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Background: As in the general population, headache is the most common neurological disorder in childhood. The primary causes of headache in children are migraine and tension-type headache (TTH). Headache decreases school success and general quality of life in children. Many studies have been conducted for many years to diagnose primary headaches. Despite all these studies, the pathophysiology of migraine and TTH, which are the most common causes of primary headache, has not been fully explained, even though there are various hypotheses in the formation of migraine and TTH. Aim: We aimed to determine the predictive value of laboratory parameters such as vitamin D, vitamin B12, iron, ferritin and thyroid function tests, which may be valuable in shedding light on the factors involved in the occurrence of headache in patients aged 5-18 years with primary headache complaints. Material and Methods: The files of the patients aged 5-18 years who presented to the Pediatric Neurology Outpatient Clinic of our hospital between 2020 and 2023 with the complaint of primary headache were reviewed and evaluated. Laboratory values such as frequency of attacks, duration of attacks, hemogram values, vitamin B12, vitamin D, iron, TSH, ST4, folate, calcium, ferritin, inflammatory parameters were recorded. Results: Of the patients, 157 were female and 92 were male. Statistically, the proportion of girls in the migraine group was significantly higher. There was no statistically significant difference in iron, total iron binding capacity, ferritin, 25-OH vitamin D, folate, TSH and sT4 levels between migraine and TTH patients. Vitamin B12 level was found to be significantly lower whereas NLO value was found to be significantly higher in patients with migraine than in patients with TTH. Conclusion: In our study, low vitamin B12 levels in the migraine group suggested that there may be a relationship between vitamin B12 deficiency and migraine. Higher NLO values in migraine patients compared to GTBA patients suggested the presence of a more intense ongoing inflammation in migraine patients and that NLO may be a useful inflammatory parameter in primary headache.