Redüksiyonsuz disk deplasmanı olan hastalarda artrosentez sonrası farklı dozlarda hiyalüronik asit uygulamasının değerlendirilmesi: Randomize klinik çalışma
Evaluation of different doses of hyaluronic acidadministration after arthrocentesis in patients withunreduced disc displacement: A randomised clinicaltrial
  1. Tez No: 870206
  2. Yazar: ONUR ŞAHAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLGUN TOPAL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: TME, maksimum ağız açıklığı, artrosentez, hiyalüronik asit, VAS, TMJ, maximum mouth opening, arthrocentesis, hyaluronic acid, VAS, dose
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Amaç: Çalışmamızda, redüksiyonsuz disk deplasmanlı hastalarda artrosentez sonrası farklı dozlarda hiyalüronik asit uygulamasının klinik olarak etkinliğini karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Prospektif randomize klinik çalışma olarak tasarlanan çalışmamıza dahil edilme kriterlerine uyan 18 yaşından büyük, Wilkes sınıflamasında evre 3 ve evre 4 olan ve redüksiyonsuz disk deplasmanı tanısı konan toplam 36 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar operasyondan önce randomize olarak ayrılarak artrosentez sonrası farklı dozlarda hyalüronik asit içeren Grup 1(Ostenil®, TRB Chemedica SA, Vouvry, Switzerland) ve Grup 2(OSTENIL® PLUS, TRB Chemedica SA, Vouvry, Switzerland) enjeksiyonları ile tedavi edildi. Hastaların TMD Ağrı Anketi, Yaygın Anksiyete Bozukluğu Testi-7, Kronik Derecelendirilmiş Ağrı Skalası Sürüm 2.0, Fonseca Anamnestik Anketi, Çene Fonksiyonel Sınırlama Ölçeği, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, maksimum ağız açıklığı miktarları, kontralateral hareket miktarları, Visual Analog Skala (VAS) ağrı skorları, temporomandibular eklem sesleri ve çiğneme kasları palpasyon bulguları tedavi öncesi, tedavi sonrası 1. ay ve 3. ay sonuçları ile karşılaştırıldı. Bulgular: Her iki grupta da işlem sonrasında maksimum ağız açıklığı ve kontralateral hareketlerde artış, ağrı ve TME seslerinde azalma gözlendi. Artrosentez sonrası farklı dozlarda hiyalüronik asit ile tedavi edilen grupların semptomların iyileştirilmesi açısından karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı üstünlük gözlenmedi. Sonuç: Redüksiyonsuz disk deplasmanının tedavisinde, artrosentez ile birlikte uygulanan hiyalüronik asit uygulamasının hastaların ağrısını azaltmada ve maksimum ağız açıklığını arttırmada başarılı olduğu görüldü. Ancak artrosentez sonrası farklı dozlarda hiyalüronik asit uygulaması ile tedavi edilen grupların semptomların iyileştirilmesi sonucu istatistiksel olarak değerlendirildiğinde anlamlı üstünlük gözlenmediği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to compare the clinical efficacy of different doses of hyaluronic acid after arthrocentesis in patients with disc displacement without reduction. Materials and Methods: The study was conducted in a total of 36 patients who met the inclusion criteria, were older than 18 years of age, had at stage 3 and stage 4 in the Wilkes classification and were diagnosed with disc displacement without reduction. Patients were randomly assigned to Group 1 (Ostenil®, TRB Chemedica SA, Vouvry, Switzerland) and Group 2 (OSTENIL® PLUS, TRB Chemedica SA, Vouvry, Switzerland) injections containing different doses of hyaluronic acid before the operation. Patients completed the TMD Pain Questionnaire, Generalized Anxiety Disorder Test-7, Chronic Graded Pain Scale Version 2.0, Fonseca Anamnestic Questionnaire, Jaw Functional Limitation Scale, SF-36 Quality of Life Scale, Beck Depression Scale, maximum mouth opening, contralateral movements, Visual Analog Scale (VAS) pain scores, temporomandibular joint sounds and masticatory muscle palpation findings before, 1 month and 3 months after treatment were compared. Results: Increased maximum mouth opening and contralateral movements, decreased pain, decreased TMJ sounds, and increased lateral and protrusive movements were observed in both groups after the procedure. No statistically significant difference was observed in the improvement of symptoms in the groups treated with different doses of hyaluronic acid after arthrocentesis. Conclusion: In the treatment of disc displacement without reduction, hyaluronic acid application in combination with arthrocentesis was found to be very successful in reducing the pain of the patients and increasing the maximum mouth opening. In addition, it was concluded that there was no statistically significant difference between the groups treated with different doses of hyaluronic acid application after arthrocentesis.