Wild tip metastatik kolon adenokarsinomunda intratümoral heterojenite indeksinin sağkalım üzerine etkisi
The impact of intratumoral heterogeneity index on survival in wild-type metastatic colon adenocarcinoma
  1. Tez No: 870317
  2. Yazar: BEYTULLAH AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OĞUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, PET/BT, heterojenite indeksi, sağkalım, Colorectal cancer, PET/CT, heterogeneity index, survival
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Wild Tip Metastatik Kolon Adenokarsinomunda İntratümoral Heterojenite İndeksinin Sağkalım Üzerine Etkisi Giriş ve Amaç: Kolorektal kanser dünya genelinde yaygın olarak izlenmekte olup ölümcül seyreden bir hastalıktır. Agresif seyir gösteren tümörlerde, hipoksi ve nekroz sebebi ile tümör içi heterojenite gelişmektedir. Son zamanlarda üzerinde durulan intratümoral heterojenite kavramı, moleküler sınıflama ve tedavi açısından zorluklar ortaya çıkarmaktadır. Çalışmamızın amacı wild tip metastatik kolorektal kanser hastalarında intratümöral heterojenite indeksinin sağkalım ile ilişkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 01/01/2018 - 31.08.2023 tarihleri arasında S.B.Ü Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalında tedavi edilen 79 wild tip metastatik kolorektal kanserli hastalanın verileri rektospektif olarak incelendi. Hastalara ait tedavi öncesi çekilmiş olan PET/BT görüntüleri Nükleer Tıp uzmanı tarafından değerlendirilerek PET/BT parametreleri ve heterojenite indeksleri hesaplandı. Bulgular: Çalışmamızda değerlendirilen hastaların 31'i (%39,2) kadın, 48'i (%60,8) erkek idi. Yaş ortalamaları 58,8±14,1 (Med: 61) yıl idi. En sık 44 (%55,7) hasta ile karaciğere olmak üzere; 37 (%46,8) hastada akciğer, 17 (%21,5) hastada kemik, 10 (%12,5) hastada periton ve 3 (%3,8) hastada ise kranial metastaz izlendi. Hastaların ortalama sağkalım süreleri ve progresyonsuz sağkalım süreleri sırasıyla 42,2±6,8 ay ile 19,6±3,9 ay idi. Sağkalım süreleri açısından panitummab ve setuksimab kollarında anlamlı bir fark yoktu. PET-BT parametrelerinden SUVmax ve MTV değerleri yüksek olan hastaların ortalama sağkalım sürelerinin daha kısa olduğu izlendi. HI-1 ile sağkalım süreleri arasında anlamlı bir ilişki kurulamazken; yüksek HI-2 daha kısa OS ile ilişkilendirildi. Tek değişkenli cox regresyon testinde SUVmax yüksekliğinin 1,8 kat (OR: 1,800), üç farklı SUV eşiğine (2,5, 3,0, 3,5) göre belirlenen yüksek MTV'nin sırası ile 2,5 kat (OR: 2,504), 1,84 kat (OR: 1,836) ve 1,91 kat (OR: 1,914), HI2 yüksekliğinin ise 2,39 kat (OR: 2,395) mortaliteye etkisi olduğu belirlendi. Çok değişkenli analizde ise bu parametrelerin mortaliteye etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Wild tip metastatik kolorektal kanserli hastalarda F-18 FDG PET/BT görüntülemesinden elde edilen parametrelerden SUVmax, MTV ve HI-2 ile sağkalım arasında anlamlı düzeyde ilişki saptandı.
Özet (Çeviri)
The Impact of Intratumoral Heterogeneity Index on Survival in Wild-Type Metastatic Colon Adenocarcinoma Introduction and Aim: Colorectal cancer is a widely prevalent and deadly disease worldwide. Tumors with aggressive courses develop intratumoral heterogeneity due to hypoxia and necrosis. The concept of intratumoral heterogeneity, recently emphasized, poses challenges in molecular classification and treatment. Our study aims to determine the relationship between intratumoral heterogeneity index and survival in wild-type metastatic colorectal cancer patients. Materials and Methods: Data of 79 patients with wild-type metastatic colorectal cancer treated at the Department of Medical Oncology, Adana City Training and Research Hospital, between 01/01/2018 and 31/08/2023, were retrospectively reviewed. Pre-treatment PET/CT images of the patients were evaluated by a Nuclear Medicine specialist, and PET/CT parameters and heterogeneity indices were calculated. Results: Of the patients evaluated in our study, 31 (39.2%) were female and 48 (60.8%) were male. The mean age was 58.8±14.1 (median: 61) years. Liver metastasis was observed most frequently in 44 (55.7%) patients; lung metastasis in 37 (46.8%) patients, bone metastasis in 17 (21.5%) patients, peritoneal metastasis in 10 (12.5%) patients, and cranial metastasis in 3 (3.8%) patients. The mean overall survival and progression-free survival were 42.2±6.8 months and 19.6±3.9 months, respectively. There was no significant difference in survival between the panitumumab and cetuximab arms. Patients with higher SUVmax and MTV values from PET-CT parameters had shorter mean survival times. While no significant relationship was found between HI-1 and survival times, higher HI-2 was associated with shorter OS. In the univariate Cox regression test, the effect of high SUVmax was 1.8 times (OR: 1.800), high MTV determined according to three different SUV thresholds (2.5, 3.0, 3.5) was 2.5 times (OR: 2.504), 1.84 times (OR: 1.836), and 1.91 times (OR: 1.914) respectively, and the effect of high HI-2 was 2.39 times (OR: 2.395) on mortality. However, in the multivariate analysis, the effect of these parameters on mortality was not statistically significant (p>0.05). Conclusion: Significant associations were found between survival and SUVmax, MTV, and HI-2 obtained from F-18 FDG PET/CT imaging in patients with wild-type metastatic colorectal cancer.