Borik asit, çinko borat ve katkılı grafen hidrojellerin L929 fare fibroblast hücre hattında H2O2 sitotoksisitesinde etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of H2O2 cytotoxicity efficacy of boric acid, zinc borate and doped graphene hydrogels in L929 mouse fibroblast cell line (In-vitro)
- Tez No: 870328
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN BAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Eczacılık ve Farmakoloji, Farmasötik Toksikoloji, Biochemistry, Pharmacy and Pharmacology, Pharmaceutical Toxicology
- Anahtar Kelimeler: Borik Asit, çinko borat, grafen hidrojeller, hücre kültürü, L929 hücre hattı, migrasyon, Boric acid, zinc borate, graphene hydrogels, cell culture, L929 cell line, migration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Ecz) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmada Borik Asit (BA), Çinko Borat (ÇB) ve katkılı grafen hidrojellerin (GH)'lerin sentezi, karakterizasyonu, mikrobiyolojik, biyouyumluluk analizleri ve hücre kültürü analizleri araştırıldı. Materyal ve Metot: Grafen hidrojellerin sentezi modifiye Hummers metodu kullanılarak indirgenmiş grafen oksitten sentezlenerek borik asit ve çinko borat katkılanmasıyla yapılmıştır. GH, GH-BA ve GH-ÇB'lerin morfolojisi taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve geçirimli elektron mikroskobu (TEM) ile belirlendi. Grafen hidrojel, BA ve ÇB içeren katkılanmış grafen hidrojellere mikrobiyolojik disk difüzyon testi, in-vitro epiderm tm deri irritasyon testi, L929 fare fibroblast hücre hattında H2O2'nin hücrede oluşturduğu oksidatif stres ve in-vitro yara iyileşme aktivitesi testi yapıldı. Bulgular: Grafen hidrojel, BA ve ÇB içeren katkılanmış grafen hidrojellerin sentez ve karakterizasyonu başarı ile yapıldı. Anti-bakteriyal ve iritasyon etkisi göstermediği belirlenmiştir. L929 hücre hattı üzerinde H2O2 toksisitesinde doza ve zamana bağlı olarak koruyucu etki göstermiştir. Migrasyon testinde ise GH, BA ve ÇB katkılı grafen hidrojel partiküller mikroskopta siyah fiziksel bariyerler oluşturmasından dolayı ölçüm alınamamıştır. Sonuç: Bu çalışmada BA, ÇB katkılı GH'lerin sentezi ve biyoaktivite seviyeleri tespit edilmistir. BA ve ÇB katkılı GH'lerin antimikrobiyal etkileri belirlemez iken iritasyona neden olmadığı tespit edilmistir. L929 hücrelerinin H2O2'den kaynaklanan oksidatif strese karşı GH, GH-BA ve GH-CB uygulamalarinin hücre proliferasyonunu artirdigi tespit edilmistir. GH-ÇB ve GH-BA'nın in-vitro deneylerinde görülen potansiyel etkisi in-vivo olarak araştırılmasının önünü açmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the synthesis, characterization, microbiological, biocompatibility analyzes and cell culture analyzes of Boric Acid (BA), Zinc Borate (ÇB) and doped graphene hydrogels (GH) were investigated. Material and Method: Graphene hydrogels were synthesized from reduced graphene oxide using the modified Hummers method and doped with boric acid and zinc borate. The morphology of GH, GH-BA and GH-ÇBs was determined by scanning electron microscopy (SEM) and transmission electron microscopy (TEM). Microbiological disk diffusion test, in-vitro epiderm tm skin irritation test, oxidative stress caused by H2O2 in the cell in L929 mouse fibroblast cell line and in-vitro wound healing activity test were performed on graphene hydrogel, BA and WB-containing doped graphene hydrogels. Results: Synthesis and characterization of doped graphene hydrogels containing graphene hydrogel, BA and WB were successfully carried out. It has been determined that it does not have anti-bacterial and irritating effects. It showed a dose- and time-dependent protective effect against H2O2 toxicity on the L929 cell line. In the migration test, measurements could not be taken because GH, BA and ÇB-doped graphene hydrogel particles formed black physical barriers under the microscope. Conclusion: In this study, the synthesis and bioactivity levels of BA and ÇB-doped GHs were determined. It has been determined that BA and ÇB added GHs do not cause irritation, while they do not have antimicrobial effects. It was determined that GH, GH-BA and GH-CB applications increased cell proliferation of L929 cells against oxidative stress caused by H2O2. The potential effect of GH-ÇB and GH-BA seen in in-vitro experiments paves the way for in-vivo investigation.