Adölesan yaş grubunda anafilaksi etiyolojisi ve klinik özelliklerin değerlendirilmesi
Etiology and clinical characteristics evaluation of anaphylaxis in the adolescent age group
  1. Tez No: 870350
  2. Yazar: IŞIL ALTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ŞENGÜL EMEKSİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anafilaksi, Anafilaksi şiddeti, Anafilaksi risk faktörleri, Adölesan, Tekrarlayan anafilaksi, Adrenalin, Anaphylaxis, Anaphylaxis severity, Anaphylaxis risk factors, Adolescent, Recurrent anaphylaxis, Adrenaline
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Adölesan Yaş Grubunda Anafilaksi Etiyolojisi ve Klinik Özelliklerin Değerlendirilmesi Amaç: Anafilaksi şiddetli, yaşamı tehdit edebilen sistemik bir hipersensitivite reaksiyonudur. Adölesan yaş grubundaki hastaların; farklı etiyolojik özellikleri, tedavi uyum zorluğu, yeni deneyimler aramaya yönelik riskli tutumları bu grubun anafilaksi açısından riskli bir grup olarak tanımlanmasına neden olmaktadır. Çalışmamızda; 12-18 yaş adölesan grubundaki çocuklarda anafilaksinin etiyolojisi, risk faktörleri, klinik bulguları, anafilaksi şiddeti ve bunu etkileyen faktörler, anafilaksi tekrarındaki etkenler, tedavi yaklaşımları ve tedavi uyumları ile ilgili verilerin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda; Eylül 2019- Eylül 2023 tarihleri arasındaki dört yıllık periyodda Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Çocuk Alerji ve İmmünoloji Kliniği'nde takip edilen, hastane veri kayıt sistemine anafilaksi tanısı için spesifik olan tanı kodları girilmiş 12-18 yaş grubu hastalar dahil edildi. Hastaların demografik ve klinik özellikleri, laboratuvar bulguları retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 172 hastanın %50,6'sı kızdı. Hastaların %57'sinde eşlik eden alerjik hastalık mevcuttu. Hastaların %42,4'ünde birden fazla anafilaksi epizodu geliştiği saptandı. Atakların tetikleyicileri arasında en sık ilaçlar (%27,9) ve ikinci sırada da besinler (%26,3) yer alıyordu. Hastaların %67,9'unda klinik bulgular tetikleyici temasından sonraki ilk 15 dakika içinde oluşmuştu. Anafilaksi anında en çok solunum sistemi (%88,2) ve cilt ve/veya mukoza tutulumu (%87,0) olduğu görüldü. Besin ve idiopatik anafilaksilerin diğer tetikleyicilere göre tekrarlama riskinin fazla olduğu saptandı. Tekrarlayan anafilaksi için kardiyovasküler sistem tutulumuna ait bulguların varlığı, ailede alerjik hastalık varlığı, besin ile tetiklenen anafilaksiler ve idiopatik anafilaksi risk faktörü olarak saptandı. Değerlendirilen epizodların %8,8'inde yoğun bakım izlemi gerektiği görüldü. Yoğun bakım izlemi açısından risk faktörleri değerlendirildiğinde; erkeklerde (n:16, %69,6) anafilaksi epizodu sırasında yoğun bakım ihtiyacının istatistiksel olarak anlamlı daha fazla olduğu tespit edildi. Aynı zamanda eşlik eden sistemik hastalık olması ve ailede alerjik hastalık varlığı ise yoğun bakım izlemi için risk faktörü olarak saptandı. Atakların %17,6'sı ağır anafilaksi olarak tanımlandı ve ağır anafilaksi için erkek cinsiyette olmak, gastrointestinal, solunum ve kardiyovasküler sistem tutulumuna ait bulguların varlığı risk faktörü olarak saptandı Sonuç: Artan risk alma davranışları, zayıf hastalık yönetimi ve minimum risk algısı nedeniyle adölesanlar özellikle savunmasız bir grubu oluşturur. Besinlerin çocuklarda en yaygın tetikleyici olduğu verisine karşılık, adölesanlarda ilaçlarında besinler kadar sorumlu olabileceği akılda tutulmalıdır. Çalışmamızda eşlik eden alerjik hastalık varlığının adölesanlarda ağır anafilaksi için önemli bir risk faktörü olduğu ve bu grupta anafilaksi tekrarlama olasılığının arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Anaphylaxis Etiology and Clinical Characteristics in Adolescents Introduction: Anaphylaxis is a severe, life-threatening systemic hypersensitivity reaction. Patients in the adolescent age group; their different etiological features, difficulty in treatment compliance, and risky attitudes towards seeking new experiences cause this group to be defined as a risk group in terms of anaphylaxis. Our study; It was aimed to investigate data on the etiology of anaphylaxis, risk factors, clinical findings, severity of anaphylaxis and factors affecting it, factors in the recurrence of anaphylaxis, treatment approaches, and treatment compliance in children in the 12-18 age group of adolescents. Materials and Methods: In our study; patients in the 12-18 age group, who were followed up at Ankara Bilkent City Hospital, Pediatric Allergy and Immunology Clinic during the four years between September 2019 and September 2023, and whose diagnosis codes specific for the diagnosis of anaphylaxis were entered into the hospital data recording system, were included. The demographic and clinical characteristics and laboratory findings of the patients were evaluated retrospectively. Results: 50.6% of the 172 patients included in the study were female. 57% of the patients had an accompanying allergic disease. It was determined that 42.4% of the patients developed more than one anaphylaxis episode. Among the triggers of attacks, the most common triggers were drugs (27.9%) and foods (26.3%). In 67.9% of the patients, clinical findings occurred within the first 15 minutes after the trigger contact. During anaphylaxis, the most common involvement was the respiratory system (88.2%) and skin and/or mucosa (87.0%). It was determined that the risk of recurrence of food and idiopathic anaphylaxis was higher than other triggers. For recurrent anaphylaxis, the presence of findings of cardiovascular system involvement, the presence of a family history of allergic disease, food-triggered anaphylaxis, and idiopathic anaphylaxis were determined as risk factors. Conclusion: Adolescents constitute a particularly vulnerable group due to increased risk-taking behaviors, poor disease management, and minimal risk perception. Although food is the most common trigger in children, it should be kept in mind that medications in adolescents may be as responsible as food. In our study, it was determined that the presence of concomitant allergic disease is an important risk factor for severe anaphylaxis in adolescents, and the possibility of recurrence of anaphylaxis increases in this group.